Aicha’s Twaalf: Fenna Ulichki

foto (1)

Hier bij Aicha Qandisha doen we niet aan politiek. Maar in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen volgende week, willen we speciale aandacht voor Fenna Ulichki die met haar joie de vivre, liberale instelling en empathische betrokkenheid de waarden van Aicha Qandisha belichaamt. Interculturaliteit niet als last of excuus, maar als vanzelfsprekende verrijking.

Mijn favoriete filmscène is… Onmogelijk. Een scène? Alle scènes tussen Claudia Cardinale en Charlie Bronson in Once Upon a time in the West! Mooi en spannend. Alle scènes uit de film Once upon a time in America. Simpelweg omdat elke scène eindigt met de muziek van Ennio Morricone. De beginscène uit de film Una giornata particolare. De opmaat naar de ontmoeting tussen Marcello Mastroianni en Sophia Loren. Heel mooi.
Maar als ik echt moet kiezen dan een scène uit Egyptische film Hakada Alayam. De film speelt zich af in Caïro en gaat over een talentvolle studente uit een beschermendd gezin die verloofd is, maar verslaafd raakt aan de heroïne en alles verliest. Tijdens een van haar bedeltochten komt ze haar ex-verloofde tegen met een ander. Ik heb de film gezien met mijn moeder, tantes en nichten. We hebben onze ogen uitgehuild en daarna nog tien keer.

Ik wil ooit nog eens naar… Ouarzazate. Dat ligt diep in het zuiden van Marokko. Ik ben er nog nooit geweest en moet de woestijn en sterrenhemel op zijn minst een keer meemaken. Dat en New York, daar wil ik ook graag heen.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Ik denk gelijk aan Chanel no 5. Maar in de praktijk is het toch gewoon mijn dagcreme, tandpasta en lenzenvloeistof.

Mijn ergste miskoop is… Een glitter Kaftan voor heel veel geld omdat mijn moeder het een goed idee vond. Ik liet overal glitters achter.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Gegrilde ansjovis in Asilah. Om precies te zijn gegrilde ansjovis in Asilah bij bistro Garcia. Een klein restaurant in hartje Asilah, gerund door de familie Garcia. Ze zijn in Marokko beland tijdens het Spaanse protectoraat van Noord-Marokko en nooit meer vertrokken. Nu runt de derde generatie de bistro. Dus de ansjoivis en dan ook nog de kip met olijven en friet van mijn moeder.

Ik was het gelukkigst toen… Mijn dochter Sarah na twaalf uur bevalling in mijn armen lag. En als ik ansjovis eet met mijn geliefde in Asilah.

Ik heb het meeste spijt van… Als ik mijn ouders niet vaak genoeg zie.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Als kind kreeg ik nachtmerries van Marokkaanse spookverhalen over oude vrouwen met geitenpoten. Dat verdween. Totdat ik op volwassen leeftijd op vakantie in Tetouan (Marokko) bij mijn ouders was. Het was laat en het licht viel weer eens keer uit. Ik zat in de tuin en hoorde geluid uit de waterput. Ik ben toen heel hard weggerend.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Als ik nog geen koffie heb gedronken moet ik afschuwelijk zijn volgens mijn omgeving.

Ik lieg altijd over… Mijn gewicht. Ik weet het ook echt niet.

Ik kan me niet beheersen als… Als er onrecht is, racisme. En als er naar de wereld wordt gekeken alsof die wereld een toneelstuk is. Ik ergerde mij dood aan de reacties op de Arabische lente. Een beetje vanuit een ivoren toren neerkijken op het plebs en beoordelen of ze wel democraat genoeg zijn. Och! Ik heb nog nooit zoveel new born vrouwenrechtenactivisten gezien.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Voor niemand! Mijn geliefde heeft een tattoo van Che Guevarra en de mooiste ogen van de wereld.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl