Amandel-olijvenbroodjes

amandelolijvenbroodjes12

Alle foto’s en recept: © Fadila Bouazza

Het zijn nog altijd Fadila’s hartige weken. Met vandaag een wel heel opvallend recept. Olijven en amandel samen? Het werkt! De combinatie zorgt voor een heerlijk luchtig en bijzonder broodje voor op je brunch-/lunch-/buffet-/paastafel.

Voor 18 stuks
Ingrediënten voor het brood:
500 gram bloem
1 eetlepel gedroogde gist
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gram zachte boter of margarine
250 ml verwarmde karnemelk

Voor de vulling:
300 gram zwarte olijven zonder pit (goed laten uitlekken)
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
Snufje zout en snufje peper
100 gram grof gehakte witte amandelen

Voor het bestrijken van de broodjes:
1 heel ei, losgeklopt met een snufje zout of 2 eierdooiers losgeklopt met 1 eetlepel melk

Bereiding:
Meng bloem met zout, suiker, gist, bakpoeder (dat helpt het rijzen te versnellen en als meelverbeteraar), olie en karnemelk (bij het verwarmen van de karnemelk schift het, dat geeft niet). Kneed de ingrediënten tot een deeg ontstaat. Voeg nu de boter of margarine toe en kneed nogmaals tot de boter/margarine is opgenomen door het deeg. Laat het deeg rijzen tot dubbel volume. Dat duurt zeker een uur, kan ook iets langer zijn.

In de tussentijd maak je de vulling. Hak de amandelen grof. amandelolijvenbroodjes4

Pureer de olijven met geperste knoflook. Voeg olie toe om gemakkelijk een puree te krijgen.

amandelolijvenbroodjes1

Pak nu het gerezen deeg. Rol het uit tot een grote lap.

amandelolijvenbroodjes2

Bestrijk de lap met olijvenpasta.

amandelolijvenbroodjes3

Strooi de amandelen erover.

amandelolijvenbroodjes5

Rol nu het deeg tot een grote rol.

amandelolijvenbroodjes6

amandelolijvenbroodjes7

amandelolijvenbroodjes8

Snij de rol in 18 stukjes van ongeveer 2 centimeter dik.

amandelolijvenbroodjes9

amandelolijvenbroodjes10

Zet de plakjes op een bakplaat met bakpapier. Laat de plakjes 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met eiermengsel.

amandelolijvenbroodjes11

Bak de broodjes in 20 minuten gaar. Bij een heteluchtoven kun je 2 bakplaten tegelijk laten bakken, maar dan wel op 180 graden.

amandelolijvenbroodjes13

Besaha wa raha!

Fadila

info[at]aichaqandisha.nl