CuliPerslunch 2017

culiperslunch-2017-comp-aq

foto’s en filmpje © Aicha Qandisha

Gisteren was de jaarlijkse CuliPerslunch in de Amsterdamse kookfabriek, een vrolijke middag waarop culinaire entrepreneurs en uitgeverijen hun producten aan de pers presenteren. En voor het eerst waren wij erbij. Het bleek een vrolijk en drukbezocht, geur-, kleur- en smaakfestijn van jewelste te zijn. Een impressie.

Een van de eerste dingen die me opvielen was de caramel van Caramelz, kleine potjes zaligheid met verschillende soorten caramel. Zo proefde ik caramel met zeezout uit Bali, caramel met Chili en deze heerlijk hete Naga Bhut, eerst proef je het zoet, daarna vult je mond zich volledig met de pittige chili.

culiperslunch-caramelz-aq

Jersey koeien
Er waren veel kleine en nieuwe merken van Nederlandse makelij te vinden. Zo proefde ik appelsap dat ook echt naar appels smaakte.

culiperslunch-sap-aq

Bewonderde ik deze bijzondere fles met Nederlandse gin.

culiperslunch-gin-aq

En maakte ik kennis met een nieuw merk melk en yoghurt gemaakt van Jersey koeien die op vijf verschillende boerderijen in Nederland grazen. Ik heb het nog niet geproefd, maar wat me alvast aan de yoghurt beviel was de dikke, romige structuur en de zachte geur zonder zurige tonen.

culiperslunch-jersey-melk

Equador
Wie wilde, kon zijn buikje rond eten. Zo waren Equadoriaanse koks aanwezig om wat gerechten van hun thuisland te laten proeven. Na het culinaire succes van Peru, Mexico, Brazilië en ook Argentinië is nu Equador kennelijk met een inhaalslag bezig en de gerechten die je kon proeven smaakten zeker naar meer. Er was ceviche met sap van sinaasappel, limoen en pomelo, een deconstructed ceviche met gamba, en een hapje, ze noemden het bitterbal, met kip, varkensvlees en béchamelsaus -die laatste heb ik niet geproefd.

culiperslunch-equador-aq

Een van de chefs was trouwens van het Londense restaurant Ametsa, dat een ster heeft en geadviseerd wordt door het legendarische driesterrenrestaurant Arzak.

Hartig en zoet
Er was voor ieder wat wils. Vers bereide gerechten met onder andere Conimex Black producten en Italiaanse Marlene appels.

culiperslunch-hapjes-aq

Maar ook een nieuw Indonesisch restaurant was aanwezig, Mama Makan dat in het nog te openen Hyatt Regency in Amsterdam komt. De chef presenteerde zich onder andere met bovenstaande amuse van rode bietenschuim met bijenpollen en onderstaande spekkoek.

culiperslunch-spekkoek-aq

Voor de zoetekauwen was er patisserie van de jonge Waldo uit Den Haag.

culiperslunch-waldo-aq

Brownies van zoete aardappel…

culiperslunch-brownies-aq

en lekkers met avocado met de complimenten van uitgeverij Becht.

culiperslunch-avocado-aq

Vertical Farm
Interessant waren de Nederlandse en Amerikaanse ondernemers van GrowX, zij kweken kruiden in zogeheten vertical farms, een soort kassen speciaal voor kruiden.

culiperslunch-growx-aq

Er was natuurlijk nog veel meer. Zo was er bubbeltjeswater uit de kraan van Grohe, kaashapjes van Roka, jonge studenten met inventieve uitvindingen, ambachtelijke pindakaas van Max, uitgevers met culinaire boeken en heel veel meer.

culiperslunch-boeken-aq

Overal waar je keek zag je kleuren, verleidelijke hapjes en proevende mensen.

culiperslunch-bloemen-aq

Het was ontzettend leuk er rond te lopen, nieuwe dingen te proeven en met mensen te praten die met overtuiging werken aan hun droom. Dat was misschien nog wel het allermooiste aan de lunch, het aanstekelijke enthousiasme. Na afloop kregen we nog een enorme goodie bag mee met producten waar we kennis mee hadden gemaakt. Wat een gulle overdaad. Hieronder een korte video-impressie, met de indrukwekkende inhoud van de goodie bag op het eind.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl