Ducasse loves Paris & London

I love London en Parijs

In het sjieke Londense Dorchester hotel aan Hyde Park vind je Alain Ducasse’s driesterrenrestaurant. Het diner is er zeer kostbaar, maar je kunt er ook uitstekend lunchen voor een uiterst schappelijke lunch. Zijn beroemde driesterrenrestaurant in het luxe Parijse Plaza Athenée hebben we nog niet geprobeerd, en ik zie het niet op korte termijn gebeuren, want daar moet je eerste een halve hypotheek voor afsluiten.

Parijs herbergt zulke exorbitant dure sterrenrestaurants dat het je gaat duizelen. Maar geen nood: mijn ervaring leert dat de klassiekers (zoals Robuchon) meestal minder spannend en vernieuwend zijn (L’Arpège van Alain Passard uitgezonderd) dan de nieuwe lichting toprestaurants.

Twee vrolijke boekjes
Maar terug naar Ducasse, de Franse culinaire meester met een veelvoud aan Michelinsterren over de hele wereld heeft twee mooie boekjes uitgebracht met zijn favoriete tips voor Londen en Parijs: J’aime Paris en I love London.

J'aime parijs

Twee vrolijke rode boekjes, handzaam van formaat en gelardeerd met foto’s en illustraties en ieder met 100 tips variërend van restaurants in alle prijscategorieën tot delicatessenzaken, winkels, hotels, noem het maar op.

Een soort Lonely Planet maar dan op zijn Ducasse met de nadruk op het goede leven.

Reislustige gourmand
Ik was meteen enthousiast toen ik de boekjes uitpakte en wist onmiddellijk aan wie ik een set cadeau zou doen. Voor de reislustige gourmand zitten er tips bij van restaurants en patisseries die vast al bekend zijn, zoals voor ons het onlangs besproken Lima en de aanbevolen La Pâtisserie des Rêves, maar er zitten ook meer dan genoeg nieuwe suggesties bij en het zijn gewoon twee hele leuke boekjes die handig zijn op reis en die je eigenlijk niet mag missen als je, net zoals wij, fan bent van de twee heerlijke steden.

I love Londen

Favoriete stad
Het enige jammere is dat niet elke tip vergezeld gaat van een persoonlijke anekdote van Ducasse. Vaak is de omschrijving onpersoonlijk of komt die regelrecht van het restaurant zelf, terwijl ik nou juist wil weten wat hem opviel, vervoerde of raakte. Maar ik kan me zo voorstellen dat de meester niet eindeloos de tijd had herinneringen op te dippen en dat we al blij mogen zijn met zijn tips.

Ik hoop dat hij ook nog komt met een boekje voor die andere favoriete stad van ons waar hij een bekroond restaurant heeft in de enorme Chanel boetiek: Tokio.

‘J’aime Paris’ en ‘I Love London’, Fontaine Uitgevers kun je hier en hier bestellen voor 15,95 per stuk.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl