Four Leaves

four leaves 1842 29 aout

‘Tot de Tweede Wereldoorlog was Nederland een theeland. Dat zie je nog aan de prieeltjes die sommigen huizen hebben. Daar zaten de mensen dan aan de thee. Toen de Amerikanen kwamen, nam de koffie het over en verdween onze theetraditie.’ Aan het woord is Wilfried Herijgens, eigenaar van de mooie Four Leaves winkel aan de Amsterdamse Spiegelgracht.

four leaves interieur

We benaderden Four Leaves nadat we bij het geweldige &Samhoud Places hun thee hadden gedronken. Terwijl het buiten waaide en regende, stak Wilfried van wal over theehuis Theodor van Guillaume Leleu waar hij mee samenwerkt:

‘Al onze theesoorten zijn vrij van pesticiden of enige andere toxische toevoegingen. Ze worden bovendien op zeer kleine schaal geproduceerd, dus de thee is altijd vers en ligt niet eeuwig in een pakhuis. Bovendien zijn alle smaaktoevoegingen in de geparfumeerde theesoorten natuurlijk.’

Om zijn verhaal kracht bij te zetten, knipt Wilfried twee theezakjes open; eentje van Pickwick en een van Lipton. De inhoud van de zakjes heeft weinig weg van thee. Pickwick lijkt gevuld met een soort steentjes die op maanzaad lijken.

four leaves pickwick

Lipton bevat naast stukjes theebladeren ook erg veel resttakjes.

four leaves lipton 1

Vergelijk bovenstaande foto’s nu eens met de foto van de Bollywood Chaïpur van Four Leaves.

four leaves bombay chay

Dat is echte thee, dat ziet zelfs een leek als ik. En de geur van de Bollywood Chaïpur: één en al kruiden, alsof je op de markt in Mumbai loopt.

Dat is sowieso iets wat ons meteen opviel aan de theesoorten van theehuis Theodor toen we er de allereerste keer kennis mee maakten: ze zitten niet alleen in aanlokkelijke blikjes, de geuren van de verschillende theesoorten zijn zo vol en rijk, heel zuiver en er zitten verrassende smaakcombinaties bij met de geweldigste namen zoals Sans complexe (zwarte thee met de smaak van citroen-schuimtaart), Scandale (zwarte Pu Ehr thee met kaneel en vanille), 1842, 29 Août (groene thee met oranjebloesem, limoen, rozenblaadjes en amandel) en Jour J (wit-groene ‘Baï Mu Tan’ met champagne-smaak. Die geur!) om er slechts een paar te noemen. Voor wie minder avontuurlijk is: ze hebben ook de gewone earl grey en jasmijn varianten.

four leaves wand blikken

Wilfried: ‘Theodor is opgericht door een theetester; wereldwijd zijn er maar zo’n 40 à 50 theetesters. Je kunt hem zien als een soort ‘neus’ in de parfumwereld.’

De neus speelt inderdaad een belangrijke rol tijdens het ‘proeven’ van de thee. Net als bij wijn, komen er allerlei associaties en smaken naar boven en probeer je precies dat te ruiken en proeven wat de maker voor ogen had.

Het aanstekelijke enthousiasme waarmee Wilfried over zijn thee vertelt en het maakproces van de verschillende theesoorten doet me bovendien sterk denken aan dat van wijn. Ik vraag hem of hij een theesommelier genoemd kan worden, maar hij noemt zichzelf liever een thee-enthousiasteling, want ‘theesommelier is geen beschermd beroep, iedereen kan zich theesommelier noemen’

four leaves roze blikken

Thee als parfum, als wijn – en thee als haute couture, ook daar moet ik aan denken als Wilfried over beroemde theehuizen vertelt met hun diverse theelijnen die in kwaliteit verschillen. Haute couture, prêt à porter en confectie -thee. Dus, Giorgio Armani, Emporio Armani, Armani Jeans en Armani Xchange, maar dan in theevorm, zeg maar.

four leaves zwarte blikken

‘Theodor heeft één lijn en alles is van uitstekende kwaliteit. Thee-tester Guillaume Leleu doet geen concessies. Alle theesmaken moeten voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen.’

Ook benieuwd geworden naar de Theodor thee? Je kunt hem drinken bij &Samhoud Places zoals gezegd, het Rijks, sinds kort ook bij Industrieele Groote Club en binnenkort bij Joelia, het nieuwe restaurant van Mario Ridder in het Rotterdamse Hilton.

four leaves Wilfried

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon naar Four Leaves zelf gaan; je kunt er niet alleen terecht voor je aankopen, maar ook voor een kopje thee en een gebakje. Bovendien vind je er naast de thee van het Franse huis Theodor, ook de Britse Tregothnan en Tea Palace én de chocolaatjes van Pierre Marcolini. Want wat is thee zonder goede chocola, nietwaar.

Geen zin naar Amsterdam af te reizen? Je kunt de thee en chocolaatjes ook online bestellen. Een zakje met 100 gram thee kost 8,95 en zo’n mooi blikje 19,95.

four leaves roze blikken cloe

Four Leaves
Spiegelgracht 21
1017 JP Amsterdam

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl