Het korte rokje van Rutte

fallen-angel-basquiat-k

Jean-Michel Basquiat

Dat filmpje van Vice van de intocht in Eindhoven, ik blijf ernaar kijken. Het is fascinerend en afschuwwekkend tegelijk. Die horde barbaren enerzijds, grof, agressief, racistisch en gewelddadig en daar dan tegenover een klein groepje stille demonstranten achter een dranghek, met voorop Jerry Afriyie, aan weerszijden twee blonde jongedames en nog wat mensen met een bord in hun handen. ‘Feest voor iedereen’ staat erop eentje. De verbazing en vertwijfeling op hun gezichten. De angst ook ongetwijfeld. Hun stilte contrasteert op een bijna po毛tische manier met het bloeddorstige kabaal tegenover hen, gericht aan hen. Er zit zoveel in die beelden. Deliverance in de polder.

Toen ik de paar demonstranten daar zag, kwam de schaamte bij me naar boven. Terwijl zij alle risico namen, en terwijl de bus met Mitchell Esajas en zijn collega’s constant gestopt werd door de politie, zat ik gewoon thuis en met mij heel veel medestanders. Ik ben geen activist, ik schrijf liever, maar tegenover zo’n vijandige overmacht helpt alleen massa. Hoe anders was het geweest als duizenden geestverwanten mee waren geweest, hoeveel veiliger hadden ze zich dan gevoeld.

Toch zag Rutte wat anders. Hij ergerde zich aan beide kampen. En dat is best knap, als het ene kamp geweld pleegt en het andere het lijdzaam ondergaat en moet vluchten voor de eigen veiligheid. Alsof je tegen een verkrachtingsslachtoffer zegt dat je je ergert aan haar te korte rokje. ‘En je had ook al een drankje op’. Zwart zijn en mondig is Rutte’s korte rokje. Daar heeft hij helemaal niks mee.

Racistische willekeur
Partijgenoot en Brabobraller Dijkhoff gaat nog wat verder. Die vindt dat je heus niet altijd gebruik hoeft te maken van grondrechten. ‘Ja, ok茅, je bent verkracht, maar je kunt het toch ook wel laten, je h贸eft toch geen aangifte te doen. Die man heeft kinderen, ja. Denk eens aan zijn kin-de-ren.’

Ik stel voor dat wanneer Dijkhoff ten val komt door een of andere frauduleuze affaire (hij is en blijft een VVD’er), we hem allemaal op het hart drukken dat hij heus geen advocaat h贸eft te nemen, alleen maar omdat hij er recht op heeft.

Iedereen papegaait elkaar na dat er te veel polarisatie is, maar volgens mij wordt dit land juist verscheurd door achterlijkheid en hypocriete, racistische willekeur: door grote groepen mensen die serieus denken te geloven dat we in een soort apartheidsstaat leven waarin getinte mensen minder rechten horen te hebben en racistische Friezen ongestraft de wet mogen breken. Ze vinden dat buitenlanders de banen stelen, maar tegelijk ook van ‘onze’ uitkeringen leven, terwijl ze Audi’s en borstvergrotingen krijgen en nooit worden gestraft door rechters, dat ‘heb’ namelijk op Facebook gestaan. De vrijheid van meningsuiting is er alleen voor hen, niet voor de ander en al helemaal niet voor zwarte mensen, dan gaan ze plots weer fantaseren over gouden slavernijtijden.

De politiek doet daar een cynische schep bovenop. Vervloekt is het land dat een wezel als Rutte als premier heeft. En Dijkhoff als valse hofnar.

Grondrechten zijn niet onderhandelbaar. Ook niet als je zwart bent of het kind van allochtonen. De strijd voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid is geen verzetje. Dat is onze minirok. Laat het protest aanzwellen, vul de straten met zoveel mogelijk mensen. En laat het galmen.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

4 Reacties op “Het korte rokje van Rutte

 1. Jelle Reitsma
  22 november 2018 at 17:45

  Uitstekend en duidelijk verhaal!
  Ik hoop dat veel dit zullen lezen en erover nadenken.

 2. FrankB
  23 november 2018 at 11:22

  Ja, onvoorstelbaar (letterlijk) op hoeveel manier Rutte weet teleur te stellen. Zijn allereerste reactie stemde mij hoopvol: “relschoppers zijn aso’s”. Een beetje zacht uitgedrukt misschien, maar verder prima. En dan komt met deze lulkoek.
  Het ging in Groningen en Leeuwarden precies zo als in Eindhoven, inclusief haren trekken. Maar het dieptepunt was toch wel Den Helder. Eerst hield de politie in opdracht van de burgemeester weer een bus tegen, zodat er maar vier antifa demonstranten waren. Die werden vervolgens zo ernstig bedreigd dat het zelfs de plaatselijke politie te gortig werd.
  Laat me positief eindigen. Rutte laat perfect zien wat er mis is met “radicaal het midden zoeken” en “onverbiddelijk de nuance benoemen”. Het komt allemaal neer op “onvoorwaardelijk de achterwerken van racisten likken”.

 3. Sabhiran
  25 november 2018 at 12:10

  Zo denk ik ook. LHBT- groep gaat ook geen boodschap aan Poetin afgeven 3 dagen nadat hij op bezoek is geweest bij ons. Hartelijk dank voor het artikel. Schrijvers zijn hard nodig.

 4. Kenneth Rellum
  25 november 2018 at 13:35

  Knallend goed geschreven. Laat de lamlendige politiek maar door een ring van vuur springen.