Hysteria

smiley

Nu weet ik niet hoe het met jullie gesteld is, maar ik ben de dagelijkse hysterische oprispingen zat. Ik heb geen zin om elke keer met de loopse media mee te surfen op de golven van karikaturale verontwaardiging. Ik verdraag het echt niet meer, vooral omdat de moraalpolitie uit elk hoekje en gaatje tevoorschijn kan komen om te polsen of je wel betrokken genoeg bent en de juiste reactie hebt.

Gisteren was het weer raak toen een overduidelijk verwarde jongeman zendtijd eiste bij de NOS en we vervolgens de rest van de avond werden getrakteerd op dezelfde beelden en non-informatie.

Terreur
Meteen werd er gretig gespeculeerd of de jongeman wellicht op de lijst van jihad-gangers zou staan en of zijn daad misschien wel een terroristische zou zijn. Iemand valt met een onsamenhangend verhaal over een hackerscollectief (die doorgaans toch achter hun pc hun dingetje doen) en belangrijke informatie die hij zou hebben van allerlei inlichtingendiensten een studio binnen; maar hij heeft zwart haar, een exotische naam, dus de islam zal wel een rol spelen, nietwaar. Hij blijkt vervolgens ongevaarlijk, want hij gaf zich meteen over toen de politie zich ruw aandiende, maar denk maar niet dat het daarna klaar was.

Er werd al snel over terrorisme gesproken en een link gelegd met Parijs. Een obscene link, als je het mij vraagt. Een belediging voor de zeventien onschuldige slachtoffers die daar vielen. Op deze manier valt straks werkelijk elk afwijkend gedrag onder de noemer terreur.

Aangeslagen twitteren
Echt iedere druppel werd uitgeperst. Dezelfde beelden oneindig vaak herhaald, hetzelfde lege gepraat herkauwd, met een pathetische toon over journalisten die in alle rust hun werk moeten kunnen doen en allerlei journalisten en zelfbenoemde journalisten die in het licht van het verdrietige incident ook eventjes wilden schitteren en quasi bedrukt aangeslagen gingen twitteren over de gevaren van hun vak.

Hou toch op! Iederéén moet veilig zijn werk kunnen doen. Artsen, bakkers, onderwijzers, schoonmakers. Wegwerkers, zonder dat opgefokte ‘ik-betaal-ook-wegenbelasting-types’ als gekken langsrijden.

Wat is dat toch met die hijgerigheid? Welke onverlaat heeft ooit besloten dat het helemaal oké is om zaken tot buitensporige proporties uit te vergroten en eindeloos te herhalen en zo de zaken nog meer op de spits te drijven?

Hongerige tanden
Zo ging gisteren de ongeschoren Twan Huys nog even wroeten of er misschien toch wel ergens een ideologische reden was voor de wartaal van de jongeman. Of jongen. Nog maar negentien en kennelijk zo radeloos, zo in de war dat hij zijn toekomst op het spel zette. En denk maar niet dat er enige terughoudendheid werd betracht.

De rol van de media zou deëscalerend moeten zijn, door de berichtgeving nuchter en feitelijk te houden en niet escalerend door als een opgewonden puppy in elk morseltje de hongerige tanden te zetten. Dat is geen journalistiek meer, maar politiek activisme.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Hysteria

 1. mary
  30 januari 2015 om 15:20

  Wat een walgelijke schijn vertoning, een kalme jongeman die steeds beweerde niets te zullen doen als hij maar even zendtijd kreeg. Plotseling vallen er ’n paar politie mannen binnen, hysterisch schreeuwend (als het echt om een terrorist ging komt er een speciale, in het zwart gekleed, goed getraind team) vallen met z’n vijven op die jongen, Holland op z’n polderst. Volgende stap: internet censuur.

 2. Herbert
  30 januari 2015 om 16:43

  Ik heb me wild geërgerd aan het nieuws over deze zaak. Als deze verwarde jongeman mijn kantoor binnen gelopen was en dezelfde eisen stelde, kreeg hij dan ook zoveel media aandacht? Ik weet het wel zeker van niet. Dat zou op bladzijde 6 komen.

  Maar de media vinden dat journalisten een beter soort mens is dan een loonslaaf als ik. Dat mogen ze best vinden maar kan het een beetje minder?
  Voor een groot deel der journalisten heb ik een intens diepe minachting. Niet als mens maar vooral omdat ze hun werk gewoon erg slecht doen. Als mijn medewerkers zou slecht zouden werken, dan vlogen ze er uit. Bij De Volkskrant mogen ze gewoon blijven. Vakmanschap telt niet meer in de journalistiek. Een journalist bewerkt meestal een ANP-tje en checkt geen enkel feit meer. Of ze schrijven elkaars stukjes over.
  Je kan lieden die schrijven c.q. stukjes tikken voor de DDS, Jalta, TPO toch geen journalisten noemen?
  Omdat ik ooit een band van een auto verwisseld heb en de koelvloeistof heb aangevuld maakt mij toch geen automonteur?

  Journalisten zouden eens moeten ophouden om zich de belangrijkste menssoort te vinden. Ze moeten gewoon doen wat ze moeten doen, hun vak uitoefenen.