Martin Morales en Ceviche

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_21

Foto’s: © Annelies Verhelst

Afgelopen donderdag togen we met team Aicha Qandisha en petit groupe naar de lancering van de Nederlandse vertaling van Martin Morales’ gelauwerde kookboek Ceviche. Het boek is genoemd naar zijn populaire, Peruaanse restaurant aan de hippe Londense Frith Street.

In alle keren dat we naar Londen zijn gegaan, is het er nog niet van gekomen er te eten, ofwel omdat het vol zat, ofwel omdat wij vol zaten met andere reserveringen in de vele, vele toprestaurants die Londen rijk is.

De Nederlandse uitgever, Fontaine (snuffel eens op hun website, ze hebben prachtige uitgaven), pakte de lancering groots aan in samenwerking met Het Rijk van de Keizer en de Kookboekhandel: Morales vloog over en de gasten werden getrakteerd op een proeve van zijn keuken.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_02
aan de rand van Amsterdam, tussen de weilanden, ligt het Rijk aan de Keizer

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_03

De gasten werden ontvangen met een pisco sour.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_01

Het weer was zomers, de sfeer Mediterraans. Als eerste nam Martin Fontaine het woord die vertelde hoe trots hij was dat zijn uitgeverij de gewilde rechten van Ceviche had verkregen. Vervolgens overhandigde Morales het eerste exemplaar aan een afgevaardigde van de ambassade van Peru in Nederland.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_10
Martin Fontaine, de trotse afgevaardigde en Martin Morales

Hierna begon het culinaire feest met een voorgerecht van quinoasalade met limabonen en avocado.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_13
oogstrelend begin van de avond

Vervolgens vertelde de eloquente en innemende Morales wat meer over zijn leven (hij was een succesvol DJ en zette samen met Steve Jobs I-Tunes op) en zijn liefde voor de Peruaanse keuken die hij van zijn moeder en oma meekreeg. De Peruaanse keuken onderscheidt zich met een aantal ingrediënten en de manier van voorbereiden.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_07

Morales gaf een enthousiaste demonstratie van het volgende gerecht dat we zouden krijgen, de Don Ceviche, oftewel de ceviche der ceviches: zeebaars koudgegaard in limoensap en gemarineerd in ‘tijgermelk’.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_18

We keken allemaal ademloos toe.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_16

De Don Ceviche was een verrukkelijk, licht, maar pittig gerecht vol smaken die als vuurwerk door je mond knalden. Het zachte van de vis, het zure van de limoenen, het pittige van de rode pepers, en het karakteristieke van koriander: een perfect, harmonieus huwelijk van het beste wat de natuur te bieden heeft. En de zee.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_22

Terwijl de gasten het steeds gezelliger hadden, werd er in de keuken hard gewerkt.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_23

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_24

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_25

We wachtten hierna vol spanning op het dessert, maar toen werden we verrast met het hoofdgerecht van makreel met rijst en groenten erbij. Een heel vol en smakelijk gerecht.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_27

Morales hielp mee, maakte een praatje met iedereen en zag erop toe dat niemand iets tekort kwam.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_28

En toen, ja toen kwam het moment voor het dessert. En wat eruit zag als zomaar een gevuld glaasje…

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_30

Was een werkelijk goddelijk toetje van caramel met meringue. Wát een onverwachte zaligheid. Een perfect zoet einde aan een heerlijke avond die absoluut recht doet aan het geweldige kookboek dat vol zit met mooie verhalen en echt aparte recepten die een heel nieuwe smaakwereld zullen openen. Prachtige foto’s, goed uitgelegde recepten en gerechten voor iedereen, ook voor de vegetariërs die eindelijk eens wat anders zullen vinden dan de geijkte geitenkaas.

Het is een prachtig compleet kookboek (vooruit, bijna compleet, niet elk gerecht gaat vergezeld van een foto wat ik jammer vind, maar dat mag de pret niet drukken) met niet alleen fantastische hartige gerechten, maar ook heerlijke nieuwe (voor mij althans) zoetigheden en een fraaie selectie cocktails. Bovendien is er een uitgebreide beschrijving van de typisch Peruaanse ingrediënten die de keuken zo onderscheidend maken en die geheel nieuwe deuren van culinaire mogelijkheden openen.

Peru heeft 492 nationale gerechten, vertelde Morales. Zijn boek is de ideale introductie daarvoor, want die keuken gaat nog veel groter en populairder worden. Let maar op. De trend is nu al gaande, dus wees er snel bij.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_32

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl