Mona Haydar: Dog

mona-haydar-dog

Pakte de Amerikaans-Syrische Mona Haydar in haar eerste clip nog de anti-hijab-brigade aan, in haar tweede nummer, Dog, is het de beurt aan seksistische moslims die de vrouw als bron der zondigheid zien, maar zich er tegelijk wel aan verlustigen. Lotfi El Hamidi was zo aardig me er een paar dagen geleden op te wijzen.

See them thirsty
Seedy sidis
in their sidi suits
Kufis, turbans
And the prayer beads they rockin too
Twitter insta we can hear those howls
— when sun sets tryna hunt me down

Kruisbestuiving
De tekst valt in zijn geheel wat tegen, maar het punt dat ze maakt komt meer dan goed naar voren. De pastiche op de typische rap clip met actrice en zangeres Jackie Cruz is grappig. Lotfi wees me ook op een kritisch artikel over Mona en haar twee clips. Lees het maar als je zin hebt, ik word een beetje moe van gemarginaliseerde groepen die elkaar bevechten en strijden om wie het erger heeft en die een exclusiviteitsrecht opeisen zelfs naar andere groepen die net zo achtergesteld worden.

De schoonheid van kunst en cultuur ligt nu juist in de kruisbestuiving. Die kruisbestuiving kun je als gevaar zien of als verrijking en versterking van je strijd. Ik kies voor het laatste, zonder afbreuk te doen aan de legitieme bezwaren die er wel degelijk tegen culturele uitbuiting zijn, overigens. En weet je, soms wil je gewoon je verstand op nul en lachen of plezier hebben.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl