Notenkoekjes

notenkoekjes7

Cashewnotenkoekjes of pistachekoekjes? Bij dit recept hoef je niet te kiezen, dat is wel zo fijn. In één klap twee soorten overheerlijke koekjes maken, rijk gevuld met noten. Geen zin in cashewnoten of pistaches? Je kunt ook nog variëren met walnoten. Chocolade bovenop en je hebt een heerlijk koekje voor bij de koffie of thee.

Ingrediënten
250 gram zachte boter of margarine, op kamertemperatuur
150 gram poedersuiker
2 eieren
1 vanillestokje of 2 zakjes Bourbon vanillesuiker
400 gram bloem
Snufje zout
10 gram bakpoeder
150 gram pistachenoten: 75 gram gemalen, 75 gram grof gehakt
150 gram cashewnoten: 75 gram gemalen, 75 gram grof gehakt
(of 150 gram walnoten: 75 gram gemalen, 75 gram grof gehakt)
200 gram pure chocolade
Paar eetlepels gezeefde abrikozenjam

Klop de boter zacht met poedersuiker tot een romig geheel. Klop de eieren erdoorheen. Voeg het merg van het vanillestokje of de vanillesuiker toe. Voeg nu de bloem toe, met zout en bakpoeder. Het is een plakkerig deeg. Deel het deeg in tweeën.

Bewaar van de grof gehakte noten van iedere soort ongeveer drie eetlepels.

Voeg de rest van de noten bij de degen. Een deeg met pistachenoten en een deeg met cashewnoten (of walnoten).

Gebruik siliconenvormen of muffinvormen. Vet de muffinvorm in. Vet de siliconenvorm alleen in, als je hem voor de eerste keer gebruikt. Neem steeds 35 à 40 gram deeg en doe ze in de vormpjes.

Pistachenoten

Pistachenoten

Cashewnoten

Cashewnoten

Verwarm de oven op 180 graden. Laat de koekjes ongeveer 20 minuten bakken.
Bij een donkere muffinvorm kunnen de koekjes gewoon in het midden van de oven. Bij een siliconenvorm: tien minuten onderin de oven en tien minuten bovenin.

Pistachenoten

Pistachenoten

Cashewnoten

Cashewnoten

Bij een siliconenvorm: laat de koekjes helemaal afkoelen voor je ze uit de vorm haalt.
Bij een muffinvorm: haal na vijf à tien minuten de koekjes uit de vorm.

Pistachenoten

Pistachenoten

Smelt de chocolade en doop de koekjes erin. Strooi de pistachenoten over de pistachoekjes en strooi de cashewnoten over de cashewnotenkoekjes.

Pistachenoten

Pistachenoten

Cashewnoten

Cashewnoten

Als je geen chocolade gebruikt kun je de garnering met jam doen. Doop de koekjes dan in de verwarmde, gezeefde abrikozenjam. Strooi daarna de noten over de koekjes.

notenkoekjes8

Besaha wa raha!

Alle foto’s: ©Fadila Bouazza

Fadila