Sterren voor minder

voorgerecht samhoud

Voorgerecht &Samhoud met dun geplette langoustine, kaviaar, Bloody Mary.

Je kent ze vast wel, die speciale weken waarbij je voor een schappelijke prijs een sterrenrestaurant kunt uitproberen: Restaurantweek, Heerlijk 10 Daagse, Dining with the Stars.

Het idee is dat je tegen een gereduceerd tarief kennis kunt nemen van de keukens van topchefs en als het een beetje meezit nog eens terugkomt buiten die weken om.

Ik geloof dat deelnemende restaurants 400 euro betalen aan de organisatie en in ruil daarvoor zitten ze vaak vol met gasten die liever niet het volle pond willen betalen. De besprekingen van diezelfde gasten zijn trouwens zeer de moeite waard: zo was er eens iemand die klaagde over de plinten in Restaurant Solo die niet goed afgewerkt zouden zijn. Als je in een goed restaurant naar de plinten gaat kijken, hoor je sowieso een schop onder je kont richting de dichtstbijzijnde snackbar te krijgen.

Teleurgesteld
Maar goed, die speciale acties daar maken wij bij Aicha Qandisha ook wel eens gebruik van, om eerst eens de hand van de chef te proeven (of te kijken of het eten nog steeds de moeite is) alvorens we daar een bups geld neerleggen voor teleurstellend eten. Als we al het geld hadden opgespaard van restaurants die echt geen ster waard zijn, zouden we nu een klein fortuin hebben.

De laatste keer gingen we na lange tijd weer eens langs bij FG Restaurant, het voormalige Ivy. Francois Geurds moest de naam van zijn etablissement veranderen, omdat het Londense Ivy er al aanspraak op maakte. Wij hebben er een paar jaar geleden voor het eerst gegeten en ik kon me vooral de vrolijke speelsheid herinneren. En de pittige rekening na afloop. Maar pittige rekeningen zijn geen probleem, mits je niet met een onvoldaan gevoel huiswaarts gaat.

eten FG
Kabeljauw met kalfswang bij FG

Het begon goed bij FG, de amuses waren veelbelovend, maar daar bleef het vervolgens bij. Geen van de gerechten was bijzonder en zeker niet met het moleculaire karakter van het Ivy dat we kenden. Brasserie eten, zowel het extra gerecht met artisjok (dat weinig smaak had) als het hoofdgerecht van kabeljauw met kalfswang en aardappelpuree. Prima kwaliteit, hoor, maar hiervoor kom je niet naar een tweesterrenrestaurant en al helemaal niet voor terug om dan een paar honderd euro neer te leggen.

Sloebereten
Dit euvel zie je wel vaker bij sterrenrestaurants die meedoen aan deze acties: het niveau en de kwaliteit worden naar beneden geschroefd, maar dan snap je de opzet dus niet: wie tijdens deze dagen smult, win je als vaste gast. Of je verliest hem als je ondermaats presteert.

Je moet meedoen aan zo’n week om te laten zien wat je in huis hebt en wat gasten van jou als chef kunnen verwachten. Het is niet een week waarin je je deuren openzet voor sloebers -die je dan vervolgens sloebereten voorzet.

Topchefs koken uit overtuiging en liefde voor hun vak en gasten. Het beste voorbeeld is dat van culinair legende Allain Passard en zijn driesterrenrestaurant L ‘Arpège: we hadden er een lunch gereserveerd met een bon van de Elle Eten: zes gangen inclusief twee glazen wijn (zo stond er vermeld) voor slechts 100 euro. Dat konden we niet laten liggen en dus combineerden we een trip Parijs met deze unieke aanbieding.

Geluk op een bordje
Eenmaal aangekomen bij het L’Arpège stonden we daar een beetje lullig met de bon die ze helemaal niet wilden en vervolgens werden we onthaald op een veertiengangenlunch met rijkelijk vloeiende wijn en de meester zelf die ons kwam vragen of alles naar wens was.

Dáár ga je als gast voor naar een toprestaurant. Voor chefs die weten hoe ze geluk op een bordje presenteren en gasten aan zich te binden.

amuse bokkedoorns
Amuse De Bokkedoorns met Tom Kha Kai ijs, radijs en komkommer.

Maar kom, niet iedereen loopt de kantjes ervan af in Nederland: dankzij de Heerlijk 10 Daagse en Dining with the Stars hebben we ook geweldige restaurants kunnen proberen zoals Librije’s Zusje en Parkheuvel, maar ook het geweldige De Leest dat een absolute favoriet is waar we graag heen gaan, De Bokkedoorns in Overveen en &Samhoud Places in Amsterdam. De ober bij &Samhoud maakte meteen bij ontvangst duidelijk ‘we doen geen consessies aan het menu, dit is wat we ook normaal serveren’. En zo hoort het. Drie toprestaurants die een aparte bespreking verdienen -en die komt er dan ook nog.

dessert samhoud
Dessert &Samhoud met zomerfruit, rabarber en zwarte olijven.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

4 Reacties op “Sterren voor minder