The World’s 50 Best Restaurants 2018 – Liveblog

20180617_145440

foto’s © Aicha Qandisha

Een jaar lang hebben we ernaar uitgekeken. Moesten we vorig jaar nog met huilend hart de bekendmaking van The World’s 50 Best vanuit huis volgen na een onvergetelijke eerste keer in New York, dit jaar zijn we er -speciaal voor jullie!- weer bij.

De Oscars van de gastronomische wereld zijn dit jaar neergestreken in Bilbao, hartje Baskenland dat een culinaire bestemming op zich is. Niet alleen vanwege legendarische sterrenrestaurants (de hoofdfoto is van het fabelachtige driesterrenrestaurant Azurmendi van de sympathieke Eneko Atxa) die op de lijst prijken, maar ook omdat je er in de eenvoudigste barretjes de lekkerste pintxos kunt eten.

Maar eten is dan ook cultuur hier. Ingebed in traditie en leeftstijl. Tijdens de opening gisteren sprak onder andere Eneko Atxa en hij vertelde dat mensen hem vroegen of hij niet zenuwachtig wordt van dat stijgen en zakken op de lijst. Belangrijkste voor hem, zo zei hij, is dat mensen over de restaurants horen en komen.

Die bescheidenheid tekent veel van de topchefs. In een lelijke wereld waarin de menselijkheid steeds verder verdrongen wordt door een giftige dehumanisering en afbraak, werken zij aan schoonheid die voedt en ontroert. Aan gerechten die emoties overbrengen, zoals Massimo Bottura gisteren benadrukte. Ze houden waardevolle tradities en smaken in stand en vertalen ze naar het heden en de toekomst.

Of zoals architect Giulio Cappellini zei: kijk naar de toekomst zonder het erfgoed en de cultuur te verloochenen.

Daarin ligt voor mij de schoonheid van eten, ik schrijf het wel vaker, die rijkdom aan verhalen, de gelaagdheid, de herinneringen en ervaringen die je met een smaak of een enkele hap kunt oproepen. Eten is niet alleen cultuur en traditie, maar zeker ook identiteit.

En dan heb je de echte culinaire tovenaars die dit alles naar meesterlijke hoogtes weten te tillen en met hun eten ook nog eens bruggen slaan en de oplossingen aandragen voor hedendaagse uitdagingen, zoals het voedseltekort en belangeloos koken voor mensen zonder huis en haard.

Schoonheid in eten.

Vanavond barst het feest los en we gaan jullie live deelgenoot maken van de vreugde en de teleurstelling, van elk hoera en het mooiste dankwoord.

Hou dus je vinger bij de F5 knop, we gaan het steeds aanvullen met lekkers, lekkers en nog meer lekkers.

Een reactie op “The World’s 50 Best Restaurants 2018 – Liveblog

  1. 21 juni 2018 at 22:36

    And every year, the basic problems with the idea of World s 50 Best arise. Does the list really represent the world? Not really a little more than half of the restaurants are European. Latin America and Asia score seven restaurants each, and there is a scant single entry from Australia and Africa.