Verlicht slut-shamen

the-birth-of-venus-botticelli

Sandro Botticelli

Er was een tijd dat ik me meermaals per dag vermaakte met de Daily Mail, maar een mens kan maar zoveel close-ups van cellulitis bij beroemde vrouwen verwerken en hysterische leugens bij elkaar geschreven door ongetwijfeld moreel verrotte types.

Maar gisteren ging ik er voor het eerst in lange tijd weer eens heen door een stuk op Salon; wat bleek, na de bekendmaking van de vrouwelijke Doctor Who (ik zeg het maar meteen, ik heb nog nooit een aflevering gezien, dus geen idee wat voor serie het is) publiceerde de krant (net als de ranzige Sun) naaktfoto’s van de nieuwe Doctor Who, actrice Jodie Whittaker. Kennelijk is het heiligschennis dat een vrouw de rol van Doctor Who speelt en dus moet ze aan de schandpaal.

Daar hebben we het weer, die geheel geëmancipeerde westerse samenleving die een vrouw straft voor haar naakte lichaam en seksualiteit. Want niet alleen heeft Whittaker naaktrollen gedaan, ze heeft ook een seksscène gespeeld, op de trap! Het stuk is gelardeerd met stills uit de films, je weet gewoon dat de dienstdoende redacteur met zijn ene hand tikte en met de andere aan zijn snikkel zat te sjorren.

Vrouw in minirok
Mijn oog viel toen op nog een ‘vrouwvriendelijk’ bericht over topmodel Naomi Campbell. De Mail vond het nodig haar geliefden op een rijtje te zetten met hun vermogen erbij, want aldus het stuk: Naomi wil gewoon wat elke vrouw wil, een man met geld. Dat is nieuw voor me, dat elke vrouw een man met geld wil. Volgens het stuk heeft Campbell een meer dan respectabele 45 miljoen pond vergaard met haar carrière, maar toch wordt ze afgerekend op haar minnaars en hun fortuin.

Wat een vuige vrouwenhaat, geschreven door een vrouwelijke Uncle Tom. Seksisten zijn daar dol op, vrouwen die andere vrouwen neerhalen en die alle vooroordelen bevestigen. Zoals racisten altijd dol zijn op moslims en migranten die hun racisme legitimeren.

Als vrouwen seks hebben, wordt dat tegen hen gebruikt. Als ze naaktrollen spelen, worden ze gestraft. Als ze met rijke mannen omgaan, worden ze verdacht gemaakt. Met oude mannen trouwen mag niet, maar met jonge mannen ook niet, zie de vrouw van Macron. Dieptepunt was de oranje aap uit het Witte Huis die verbaasd vaststelde dat ze er nog zo goed uit zag. Alsof het om een opgegraven mummie ging die verrassend goed geconserveerd gebleven was.

Vrouwen worden onder een vergrootglas gelegd en vervolgens ontleed, en de doelpalen worden elke dag weer verlegd. Het is maar afwachten wat nu weer ongepast of schandalig is. Zelfs als ze hun eigen geld verdienen, zoals Naomi Campbell, valt er wel weer wat afgunstig te zeiken. En maar gniffelen om en schelden op Saoedi-Arabië waar een vrouw in minirok wordt gearresteerd. Het komt allemaal uit dezelfde onfrisse, achterlijke bron, hoor, het idee dat het vrouwenlichaam iets zondigs is, iets dat je moet afstraffen.

Maar het enige wat afgestraft moet worden, is dit schaamteloze seksisme.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

3 Reacties op “Verlicht slut-shamen

 1. Machiel
  19 juli 2017 at 09:31

  Mooi stuk. Persoonlijk walg ik al als ik alleen de voorpaginas van Sun, Daily Mail, enz, zie. Maar nog belangrijker: nog nooit iets van Dr. Who gezien? Wow, wat een mazzel, dan heb je de kans om voor de eerste keer de geniale “Blink” aflevering te zien. Hier een stukje (relatief spoiler-free): https://www.youtube.com/watch?v=cwdbLu_x0gY
  In alle eerlijkheid, sommige afleveringen (ook in de nieuwe reeks) zijn nogal kinderachtig (scheten latende aliens en zo), maar andere afleveringen zijn ontzettend goed, zoals voornoemde Blink.

 2. 19 juli 2017 at 17:35

  Ha Machiel, dank! Inmiddels ben ik erachter dat Doctor Who kennelijk een reboot is van de serie die we keken toen we net in Nederland waren (boehoe, zo oud ben ik al). Ik ga kijken, al beloven die aliens weinig goeds!

 3. gronk
  20 juli 2017 at 11:26

  Ik snap dat niet, mannen die vrouwen omlaaghalen omdat ze seks hebben. Helemaal niet omdat vanuit datzelfde clubje mannen geluiden komen over ‘dat ze die en die vrouwen wel ‘zouden doen”. Dan ben je sexueel wanhopig maar dan gaan die mannen/jongens de vrouwen die daar niet moeilijk doen ook nog eens afstraffen. Niet handig.