Zuhair Murad voor het najaar

zuhair-murad-fw2017

foto’s Zuhair Murad

Als je in Beiroet rijdt, met het drukke verkeer mee van het centrum richting Joenieh, zie je opeens te midden van de lelijke en vervallen gebouwen aan de kant van de weg een prachtige jurk in een etalage. Als een soort fata morgana. Het lelijke steen wordt voor even gebroken door kleur en schoonheid. Daar op die onverwachte plek staat de boetiek van de Libanese topcouturier Zuhair Murad.

Het zegt veel over Beiroet en over de omstandigheden waarin Libanese couturiers zijn gevormd. In een breekbare omgeving waar elk moment het evenwicht verstoord kan worden gevolgd door excessief geweld. In een land waar het pijnlijke oorlogsverleden nog elke dag zichtbaar is en de politieke spanningen dreigend voelbaar. Een stad waar oud en nieuw, verval en luxe, conservatief en progressief ogenschijnlijk moeiteloos geïntegreerd zijn. Een plek ook waar de levenslust een cultuur op zich is. Het besef dat het morgen allemaal over kan zijn en je het er dus maar beter van kunt nemen.

In die wereld van tegenstellingen begon Zuhair Murad als tienjarig jongetje met het tekenen van ontwerpen en inmiddels behoort hij tot de absolute wereldtop met zowel Hollywood als de Arabische wereld aan zijn voeten en vele wereldsterren in zijn creaties. Onbetaalbare creaties moet ik erbij zeggen. Niet voor simpele verschoppelingen zoals ik. Maar we mogen dromen en ideeën opdoen.

zuhair-murad-11-fw2017

Ingetogen
Voor het najaar bijvoorbeeld. Zijn prêt à porter collectie is heel toegankelijk en elegant. Vrouwelijk ook en gevarieerd. Veel zwart en zwart-wit, met een knipoog naar de jaren zestig en Françoise Hardy, korte jurkjes, kant, tweed, ruitjes en hier en daar roze of geel.

zuhair-murad-24-fw2017

Tot de glitters komen is het ook een voor zijn doen opvallend ingetogen en daardoor draagbare collectie. Perfect voor vrouwen met smaak die niet per se de aandacht willen trekken. Al zul je dat hiermee natuurlijk wel doen. Maar anders. Niet omdat je er als een exotische vogel uitziet, maar omdat je er gewoon heel erg mooi en stijlvol uitziet. Ze zeggen altijd dat geld niet gelukkig maakt. Vast niet. Maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker. En je garderobe simpelweg jaloersmakend.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl