Aicha’s Twaalf: Aisha Akhiat

Aisha_7

foto’s: © Annelies Verhelst

In het kader van ‘we doen niet aan politiek’, vandaag kersvers Haags Raadslid voor de SP en bedrijfsjuriste Aisha Akhiat. Na de dreun van gisteren, is onze hoop voor de Hofstad op deze eloquente en betrokken gourmand gevestigd die hopelijk een fris en empathisch geluid zal laten blijven horen.

Mijn favoriete filmscène is… Ongeveer alles in The Full Monty. De uitzichtloosheid van zonder werk zitten is zo goed in beeld gebracht, maar ik heb zelden zo hard gelachen. Nog zo’n klassieker die wat minder mensen kennen: The Snapper, van Roddy Doyle. Een Ierse film over een tienerzwangerschap. Serieus onderwerp maar je lacht je rot.

Ik wil ooit nog eens naar… Oef… Zoveel plaatsen! Ik wil nog een keer gaan surfen in Marokko, naar het strand in Rio, een rondreis maken door Japan… Maar ik wil toch ook elke keer weer terug naar Italië. Ben ik inmiddels ontelbare keren geweest maar ik krijg er nooit genoeg van. Het eten, de mensen, de landschappen… Heerlijk.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… Ik gebruik altijd de eau micellaire van Avène. Een supermilde reiniging die je gebruikt met een wattenschijfje. Twee seconden en alle make-up en troep eraf. Ik heb niks met al die driestappen-systemen. Sta je een uur te poetsen en te klooien: als ik ’s avonds maar bed ga wil ik gewoon naar bed.

Mijn ergste miskoop is… Mag het ook een miskoop zijn die iemand anders voor me heeft gedaan..? Toen ik mijn vriend net kende heeft hij ooit van die volledig behaarde laarzen voor me gekocht, van het snowboardmerk Animal. Ik leek wel een yeti. Vond-ie cool. Ik heb ze niet één keer buiten gedragen, hoewel ze heerlijk warm waren.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… Wat een moeilijke vragen allemaal! Ik ben sowieso gek op patat met. Maar ik houd ook enorm van Italiaans eten: één van de lekkerste dingen die ik ooit heb gegeten was een soort ravioli met gefrituurde courgette-bloemen, in een Enoteca in Rome. En mijn vriend is Iers maar maakt de beste pizza’s, die zelfs van Italiaanse vrienden een stempel van goedkeuring kregen.

Aisha_2

Ik was het gelukkigst toen… Weer zo’n moeilijke vraag. Ik heb soms wel heimwee naar mijn Erasmus-jaar in Salamanca, Spanje. Niet dat ik nu nog zou willen terugkeren naar die tijd, maar het was zo’n zorgeloze periode… Als je l’Auberge Espagnole weleens hebt gezien of zelf een Erasmusjaar hebt gedaan weet je wat ik bedoel. De perfecte escape voordat je echt volwassen moet worden.

Ik heb het meeste spijt van… Beetje laf antwoord, maar eigenlijk nergens van. Ik heb zo’n geluk gehad in mijn leven tot nu toe (even afkloppen)… De beslissingen die ik neem pakken bijna altijd goed uit, en als dat niet zo is maak ik van plan B gewoon plan A.

Ik ben niet bijgelovig, maar… Een Syrische vrouw vertelde me ooit dat ik mijn tas niet steeds op de grond moest zetten omdat ik dan arm zou worden. Ik doe het nog steeds maar soms denk ik er ineens aan en zet ik ‘m voor de zekerheid toch maar even op een kastje of zo, haha.

Mijn grootste onhebbelijkheid is… Anderen lastigvallen met mijn enthousiasme. Op de middelbare school was er een meisje dat altijd bloedchangrijnig tegen me deed, en ik snapte nooit waarom. Toen ik het een keer aan een gezamenlijke vriendin vroeg zei ze: ‘ze vindt jou irritant want je bent altijd zo vrolijk.’ Story of my life.

Ik lieg altijd over… Hoe laat ik opsta in het weekend. Ik moet doordeweeks meestal uiterlijk om 6:00 uur m’n bed uit, maar ik ben absoluut geen ochtendmens. Dus als ik een keer de kans heb slaap ik uit, tot grote ergernis van mijn vriend die altijd ‘alles uit de dag wil halen.’ De naarling.

Ik kan me niet beheersen als… Ik mensen met een air van autoriteit totale onzin hoor uitkramen. Dan moet ik echt even tot tien tellen en bedenken of het wel de moeite waard is om er bovenop te springen. Maar meestal doe ik het dan toch.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Ik heb wel een zwak voor Edward Norton. Maar gelukkig heb ik nog meer een zwak voor mannen met een Iers accent, en daarvan heb ik er dus een thuis.

Aisha_3

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Aicha’s Twaalf: Aisha Akhiat

 1. 20 maart 2014 om 09:35

  Een van mijn slimste en vriendelijkste tweeps, laat zich nooit uit de tent lokken, staat voor haar zaak, blijft hoffelijk. SP mag trots op haar zijn.

 2. 20 maart 2014 om 12:27

  Mijn stem heb je Aisha.
  Succes,
  Mark Biemans
  (Zie “exit Wilders”)