Aicha’s Twaalf: Tineke Ceelen

Tineke Ceelen, Irak

Als directeur van Stichting Vluchteling reist ze de hele wereld rond om mensen in nood te helpen. Tineke Ceelen is een vertrouwd baken voor de behoeftigen in den verre en een nodige stem van medemenselijkheid in het kille debat hier. 

Mijn favoriete filmscène is… de openingsscène van Chocolat, overigens helemaal een snoepje die film. Juliette Binoche opent, in vastentijd, een chocolaterie in een conservatief Frans dorpje. Binoche is prachtig, kalm, vrijgevochten en sensueel, die hele film, maar vooral in de openingsscènes. En ten tweede, moet ik toch noemen, kan ik ook niet genoeg krijgen van de openingsscène van Out of Africa, “I once had a farm in Africa at the foot of the Ngong hills’, zegt Meryl Streep met een donkere zwoele stem, terwijl de beelden naadloos aansluiten bij je fantasieën over Afrika. De rest van de film is na al die jaren wat oubollig geworden, maar die woorden van Streep: heerlijk!

Ik wil ooit nog eens naar… de Noordpool. Ik zou het fantastisch vinden eens een reis naar de Noordpool te maken. In mijn fantasie is het daar oogverblindend mooi, leeg en rustig. Het gevoel dat je een minuscule onbetekenende figurant in de natuur bent lijkt mij een heerlijke ervaring.

Mijn toilettas is niet compleet zonder… een lijvige hoeveelheid spullen die ik nodig heb om mijn ziekte, een insuline-afhankelijke diabetes, onder controle te houden. Medicijnen, naalden, testmaterialen. Als ik ook maar iets vergeet kan ik meteen rechtsomkeert maken, ik overleef niet lang zonder dat spul.

Mijn ergste miskoop is… Nou, ik ben een impulsief koper, heb nogal wat miskopen op mijn naam staan vrees ik. Bergen kleding die ik nooit gedragen heb, zelfs niet één keer. Kookgerei, terwijl ik een pesthekel heb aan koken. En dan laatst die elektrische snoeischaar om de heg in de tuin in bedwang te houden. Twee doorgezaagde verlengsnoeren verder, op één dag wel te verstaan, heb ik het opgegeven.

Het lekkerste wat ik ooit geproefd heb is… westers voedsel na een paar maanden onafgebroken in Tibet geweest te zijn. Ik vond het Tibetaanse eten echt verschrikkelijk, het water liep uit mijn mond bij de gedachte alleen al aan salades, kazen, verfijnde westerse gerechten.

Ik was het gelukkigst toen… ik met mijn dochtertje op vakantie was aan de westkust van de Verenigde Staten. We hadden een autootje gehuurd met een open dak. Agnes las kaart, waarbij ze niet op een paar afslagen keek. We kwamen op de gekste plekken terecht zo, picknickten in Yosemite park, en gromden over de onvoorstelbare hitte in Furnace Creek, Death Valley. Het was een fantastische maand samen.

Ik heb het meeste spijt van.. Ik heb nergens spijt van, ik vind spijt een volstrekt nutteloze emotie. Gedane zaken nemen geen keer, live with it.

Ik ben niet bijgelovig maar… ik kan toch dat hoefijzertje, van een klein Tibetaans paardje, gekregen toen ik uit Tibet vertrok na 3 jaar daar gewerkt te hebben, niet weggooien. Ik kreeg het kleinood van een van mijn tolken, Tenor, een oneindig lastpak. We hebben 3 jaar gebekvecht, maar waren ook erg op elkaar gesteld. Tenor wilde dat het mij goed zou gaan, was diep bijgelovig. Het miniformaat hoefijzer ligt nog steeds in de kast in de kamer, want je weet maar nooit. Toch?

Mijn grootste onhebbelijkheid is… volgens mijn assistente dat ik zo goed weet wat ik wil dat ik gewoon niet eens luister naar wat iemand anders vindt. Dat is wel waar ja, ze heeft gelijk.

Ik lieg altijd als het over… vloeken gaat. Ik zeg dat ik niet scheld, maar ik kan vloeken als een bouwvakker, met wie ik overigens 3 jaar gewerkt heb, van hen heb ik wel wat stevigs opgepikt.

Ik kan me niet beheersen als… er domme dingen gezegd worden. Zelfs als ik niet reageer, wat nooit lang duurt, dan zíe je van kilometers afstand dat ik het ongelofelijk stupide vind wat iemand beweert. En dan ontplof ik vervolgens alsnog.

Ik zou mijn geliefde dumpen voor… Een geliefde moet boeiend, creatief, bereisd, onafhankelijk, intelligent zijn. Ik ken er maar weinig die aan die kwalificaties kunnen voldoen, en dan doet mijn ongeduld die paar uitzonderingen binnen de kortste keren de das om.

Stichting Vluchteling: giro 999

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl