Arabisch hashtag activisme

loujain en zeina

Jullie kennen haar vast nog wel: Loujain Hathloul de jonge Saoedische activiste die met haar auto en Emiratese rijbewijs vanuit de Emiraten Saoedi-Arabië wilde binnenrijden als ludiek protest tegen het Saoedische rijverbod voor vrouwen en dat vervolgens moest bekopen met gevangenisstraf. Loujain Hathloul werd na aantreden van de nieuwe koning vrijgelaten, maar haar zaak moet nog dienen.

Gevangenis zonder tralies
En nu is er ophef in de Arabische twitterosfeer, want door een cryptische tweet van Loujain, vragen haar vele volgers zich nu af of ze misschien een uitreisverbod heeft gekregen en Saoedi-Arabië niet mag verlaten. De hashtag #منع_لجين_الهذلول_من_السفر (heeft Loujain een reisverbod) werd al snel trending en de Libanese zender LBC had er eerder vandaag een kort verslag over.

Loujains volgers maken zich zorgen, want Saoedi-Arabië is niet meer dan ‘een gevangenis zonder tralies’. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Loujain niet mag reizen. Ook Souad Alshammary mocht het land niet uit. Kennelijk denken de Saoedische autoriteiten dat je kritische geesten beter binnenshuis de mond kunt snoeren.

Je kunt mensen natuurlijk ook gewoon wat ademruimte geven. Het is slechts een suggestie.

DNA-test
In ander nieuws dat het Arabische publiek al een paar jaar bezighoudt, is nu de hashtag
#أحمد_عز_لو_راجل_روح_حلل_DNA trending. Ja, ik weet het, het gros van de lezers ontcijfert alleen DNA.

Wat speelt er: de Egyptische actrice Zeina had een onofficieel huwelijk met haar collega-acteur Ahmed Ezz. Ze kregen een tweeling die Ezz niet wil erkennen. Hij ontkent dat hij de vader is. Zeina stapte naar de rechter die een DNA-test gelastte, maar Ezz ging steeds in beroep en rekte de zaak.

In interviews zweert Ezz op God en alles wat heilig is dat de kinderen niet van hem zijn, maar een DNA-test weigert hij. Nu dient later deze maand weer de zaak, maar het is al bekend geworden dat Ezz geen test hoeft te ondergaan wat betreft het openbaar ministerie. Let wel, dit is het OM, niet de rechter, die moet zich er nog over buigen (niet dat dat hoopvol is).

Blank, rijk en bevoorrecht
Dit heeft tot grote verontwaardiging geleid onder de fans van Zeina die de hashtag lanceerden: ‘Ahmed Ezz, als je een vent bent, doe je een DNA-test’.

Zeina’s zaak is er een van vele: te vaak worden vrouwen slachtoffer van mannen die hen gebruiken en vervolgens weggooien als een leeg pak sap. Nu wil ik niemand zonder bewijs veroordelen, maar het lijkt me dat Zeina niet zomaar Ezz aanwijst als de vader van haar kinderen. Als ze loog, zou ze vast niet op een DNA-test staan. Als Ahmed Ezz de waarheid sprak, zou hij vast geen DNA-test weigeren.

Laten we, wij alle feministen die geloven in gelijkheid en rechtvaardigheid, de beide hashtags gebruiken en Loujain en Zeina steunen. Ik bedoel, die vrouwen vechten ergens om. Wij moeten het doen met feministes die klagen dat ze er toch zeker niks aan kunnen doen dat ze blank, rijk en bevoorrecht zijn. Is vast óók heel zwaar.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl