Bassem Youssef presenteert de Emmy Awards

bassem emmy k

Hij werd bekend als de Egyptische Jon Stewart, werd tegengewerkt door president Morsi en van de buis gehaald door diens opvolger Sisi en nu slaat Bassem Youssef terug en mag hij in het najaar als eerste Arabier de Amerikaanse Emmy Awards presenteren (hier het nieuws in het Engels).

Youssef, die van beroep arts is, brak na de Egyptische opstanden door met zijn humoristische talkshow waarin hij gasten ontving en met veel grappen commentaar leverde op de Egyptische politiek en het debat. Hij nam vooral de machthebbers op de korrel: eerst Moslimbroeder Morsi en de religieuze extremisten, die hem uit de lucht liet halen en later president Sisi die een hysterische, totaal misplaatste verering uitlokte.

Wereldwijde erkenning en faam
Youssef steunde aanvankelijk de coup tegen Morsi, maar toen hij zijn pijlen op Sisi richtte was de lol al snel afgelopen: niet alleen de overheid pakte hem aan, ook andere mediamensen haalden naar hem uit, want heiland Sisi was toch zeker boven alle kritiek verheven als redders des volks.

Youssefs programma is al tijden van de buis gehaald. Hij heeft veel aanbiedingen gekregen van verschillende zenders, en nu mag hij dus voor een internationaal publiek de Emmy’s presenteren. Dat internationale, dat is een ding voor Egyptenaren die dromen van wereldwijde erkenning en faam.

Hoe dan ook erg bijzonder dat Bassem Youssef deze eer ten deel valt. De Emmys worden 23 november uitgezonden dus hij heeft tijd genoeg om met de tekstschrijvers goede grappen te bedenken. Nu maar hopen dat ze politiek-incorrect zullen zijn en niemand sparen.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl