Bella’s schoen

van gogh schoenen k

Vincent van Gogh

Vooropgesteld: Bella Hadid, het werkelijk prachtige topmodel, dochter van de Nederlands-Amerikaanse Yolanda Hadid en de Palestijns-Amerikaanse Mohamed Hadid en zus van de al even prachtige Gigi Hadid, heeft mijn steun of verdediging niet nodig. Ze heeft een jeugd gehad waar het gros van ons alleen maar van kan dromen en heeft nu een fenomenale carrière als model.

Bella en Gigi zouden een volstrekt zorgeloos glamourleven kunnen leiden, maar ze hebben er voor gekozen om hun Arabisch-islamitische achtergrond te koesteren en op een positieve manier in te zetten. Ze spreken zich uit voor de rechten van Palestijnen, kwamen in opstand toen Trump de Muslim Ban invoerde, Bella sprak zich uit toen de Israëlische ambassade naar Jeruzalem verhuisde, zij en haar zus hebben hun zorgen geuit over Soedan en mensen opgeroepen de demonstranten te steunen.

En dit is nog maar een heel klein deel van wat de twee dames doen. Ze hadden zich alleen op het modellenleven kunnen storten, ze hadden hun Arabisch-islamitische wortels kunnen ontkennen en verzwijgen, maar niets van dat al. Ze omarmen hun achtergrond en breken de vooroordelen rond de Arabische en islamitische wereld af alleen al door er te zijn, door zich uit te spreken en door de schoonheid en menselijkheid te benadrukken.

Belediging
Om die reden vind ik het extra misselijkmakend dat Bella al een week van Instagram verdwenen is nadat ze in een van haar stories een foto van haar laars of schoen had geplaatst. De foto was genomen op het vliegveld en al dan niet opzettelijk, aan het neusje van haar schoen stonden twee vliegtuigen, die van de Emiraten en Saoedie-Arabië.

Ik had de bewuste foto gezien, maar sloeg er geen acht op, en had daardoor de hysterie die zich meester maakte van de online horden uit de twee landen niet verwacht. De welbekende riedel kwam op gang over het beledigende karakter van schoenen in de Arabische cultuur (gááp) en Bella zou ‘haatzaaien’ tegen Saoedie-Arabië en de Emiraten en hen de schuld geven van wat zich afspeelt in Soedan.

De woede was zo groot, dat ze zich genoodzaakt zag excuses te maken (hier en hier) en sindsdien is ze stil en dat vind ik onverteerbaar.

Allereerst: Hou toch op met dat cliché over die schoenen. Als het zo uitkomt, wordt alles uit de kast getrokken om alle uitgekauwde vooroordelen te bevestigen. Schoenen een belediging? Persoonlijk vind ik het uitmoorden van Jemen een belediging voor de menselijkheid en zou ik me veel meer zorgen maken hoe onschuldige mensen door toedoen van de Saoedische en Emiratese regering uitgehongerd en gedood worden.

Te veel eer
Het is sowieso opmerkelijk, die uitzinnige woede om een foto van een schoenpunt vlakbij twee vliegtuigen. Waarom zou je dat op jezelf betrekken? En dat je dan los gaat op een onschuldige vrouw die altijd de menselijkheid en schoonheid van jouw regio benadrukt in plaats van op je eigen regering die oorlogsmisdaden begaat, onschuldige journalisten naar consulaten lokt en daar in stukken hakt, wroet in andere landen en regeringen manipuleert en aanstuurt op een regionale oorlog met Iran die desastreus zal zijn voor ons allemaal. En dan heb ik de vele onschuldige opgesloten activisten, de martelingen in gevangenissen en de onderdrukking van tal van volkeren nog niet genoemd. De waslijst aan misstanden is eindeloos.

De Arabische regio worstelt al met een pijnlijk imago. Tegenover de corrupte regeringen staan de rijke cultuur en historie, de bijzondere mensen en hun talenten. Ik benadruk dat ook altijd en maak consequent onderscheid tussen de mensen en de politiek. Dat voelt soms als vechten tegen windmolens met racisten hier en conservatieve malloten daar. Maar wie een beter, eerlijker en realistischer beeld wil neerzetten van die regio heeft geen andere keus.

Je kunt er ook voor kiezen om je er niet in te mengen, zoals de meeste mensen, of je probeert zo goed en zo kwaad als je kunt het heersende, negatieve beeld te nuanceren. Ik bewonder de zussen Hadid om wat ze doen. In een wereld waarin het loont om op de Arabische wereld te kakken, kiezen zij voor de menselijkheid en schoonheid. En wat krijgen ze ervoor terug? Walgelijke aanvallen door mensen die helemaal niets doen voor een betere wereld.

Wie kwader wordt om een foto van een schoen bij een vlag dan om het afschuwelijke leed dat de mensen in Afrika en het Midden-Oosten wordt aangedaan, is gespeend van enige menselijkheid en verdient het met de nek aangekeken te worden.

Bella’s schoen is nog te veel eer voor MBS en zijn oorlogszuchtige partners.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl