Cocktails

Cocktail bij&samhoud places.  ©Foto's: AichaQandisha

Alle foto’s: © AichaQandisha

Het bekt natuurlijk niet zo lekker. ‘Doe mij maar een al-co-hol-vrij-e-cock-tail’. Hele mond vol. En dan is het maar afwachten of ze je de eerste keer goed horen. (Of zoals me in Barcelona gebeurde: ‘Free cocktails??’).

Als geheelonthouder is het niet heel makkelijk om iets lekkers te drinken als je uit eten gaat. Geen wijnarrangement dat je kunt kiezen ter begeleiding van je 6-gangendiner. Toegegeven: het scheelt veel geld, dat is een groot voordeel.

Le Bouleau (Bergen op Zoom)

Kleine opmars
Maar om nu aan de cola te gaan zitten bij je zorgvuldig voorbereide etentje? Da’s ook niks. En om dan maar saai voor water te gaan…

Gelukkig is de virgin cocktail, en zelfs het alcoholvrije arrangement, bezig met een heel kleine opmars. Het staat steeds vaker op de menukaart. Bij Little V in Den Haag en Rotterdam bijvoorbeeld, is de Ginger Breeze al jaren een favoriet van me (al is dat volgens de menukaart een ijsthee). In die laatste stad kreeg ik laatst bij Dewi Sri een cocktail die smaakte naar een raketijsje. Heerlijk, al is die voor de meeste mensen waarschijnlijk te zoet.

Little V (Rotterdam)

Niet altijd feest
Want het arrangement bij het eten hoeft niet perse zoet te zijn. Het kan werkelijk van alles zijn. Kruiden, groenten, fruit: stop het in de cocktail! Denk eens aan alle opwindende, nieuwe combinaties die je kunt aanbieden aan je gasten.

De allereerste keer dat ik bij elke gang ook een passend drankje kreeg was bij Solo in Gorinchem. Heerlijk was dat, maar het duurde daarna nog jaren voordat ik weer bij een restaurant zat dat het aanbood.

FG Restaurant

Al hoeft het niet altijd feest te zijn. Bij Hertog Jan in Gent bijvoorbeeld kregen we allerlei kruidendrankjes die we niet zo geslaagd vonden. En in New York kregen we bij Jean Georges een kokosdrankje dat zo vies was, dat we er maar één slokje van namen.

Zeewater
Onlangs was ik bij The Jane in Antwerpen waar ze een alcoholvrij arrangement hadden. Dolgelukkig was ik. Bij elke gang kregen we weer iets nieuws. Veel sapjes (eentje op basis van venkel, courgette en appel bijvoorbeeld), een dieptepunt (ziltig water uit Portugal is gewoon zeewater) en een bijzonder apperitiefje van mandarijn met ijs in het glas. Elk drankje paste bij het gerecht en dat was een verademing.

20170422_133107

Creativiteit op het bord én in het glas, zo hoort het. Meer, méér mocktails graag!

Majda

majda[at]aichaqandisha.nl