Dansen met Myriam

myriam fares nifsi 1

Ze is een van de lekkerste Libanese popsterren en ook een van de populairste: Myriam Fares. Haar naam wordt in ieder geval als meeste gegoogeld in het Midden-Oosten en we hebben wel vaker clips van haar gedeeld.

Dit is haar meest recente, ‘Nifsi Aoulhalek’ (ik zou het je willen zeggen), inmiddels al twee maandjes uit. Wat opvalt is niet alleen de mooie, rood kanten jumpsuit die ze aanheeft, maar ook die onsubtiele product placement van Wella haarproducten, en de muziek. Het verschil tussen Westerse en Arabische popmuziek wordt zo steeds kleiner en vloeit straks in elkaar over.

Internationale erkenning
We zagen het laatst al met Haifa Wehbe die voor zoveel ophef zorgde met haar laatste Engelstalige clip: de zucht naar internationale, en niet alleen pan-Arabische erkenning en roem onder de artiesten is al jaren enorm groot. De Algerijnse Khaled is het wel gelukt, maar hij is daarbij trouw gebleven aan zijn eigen stijl.

Zelf vind ik het onzin dat Arabische muziek of klanken niet toegankelijk zouden zijn voor het Westerse publiek. In de Arabische landen luisteren ze ook naar de artiesten van hier en kennen ze de films en series. Het is meer dan tijd voor wat wederkerigheid. Die hardnekkige eenkennigheid moet gewoon eens plaatsmaken voor wat er nog meer voor moois gemaakt wordt in de wereld. Niet dat dit een voorbeeld van dat moois is, overigens. Dit is gewoon prulpop. Maar als prulpop van hier succesvol kan zijn, waarom dan niet eens een prulpopje van daar tot je nemen.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl