De familie Paashaas van de Hema

paashaas-hema

Hema kan het niet goed doen bij het volk. Lag de winkelketen vorig jaar onder vuur omdat het een ‘knieval voor de islam’ zou hebben gemaakt door paaseitjes ‘verstopeitjes’ te noemen, nu wordt ze weer beticht van seksisme vanwege de familie Paashaas.

De familie Paashaas is een doorsnee gezinnetje bestaande uit ma, pa en de kinderen Paashaas, maar dat schiet menigeen in het verkeerde keelgat want ma is populair bij de mannetjes en dat is seksistisch en pa is heteroseksueel en dat is fascistisch. ‘Wie zegt dat de paashaas hetero is?’ twittert iemand boos. Zelf is ze lesbisch, dus moet de Paashaas ook lesbisch zijn. Eén of andere GroenLinks-bobo is boos omdat ma Paashaas goed ligt bij de mannetjes, dus moet Hema zich van haar schamen. Ze heeft haar tweet gewist, maar iemand van het Algemeen Dagblad heeft een screenshot gemaakt en is verhaal bij haar gaan halen.

Ons land in een notendop. Iedereen wil alleen zichzelf nog maar herkennen in elke representatieve figuur in de media en als je iets tweet, is er altijd iemand die in een fractie van een seconde een screenshot heeft gemaakt om je later met je verwijderde tweet te confronteren. Een ontzettend benauwd, verstikkend landje waar echt niks meer mag en iedereen de ander wil betrappen op iets fouts.

Knijpaarzen
Hema is niet echt de meest homovijandige organisatie van het land. Vorig jaar deed het iets met worsten en tompoezen in het kader van de Gay Pride. Niet de smakelijkste associatie misschien, maar goed bedoeld. In de nieuwe reclamefolder van Hema figureert bovendien een meisje met Down, dat is ook al vooruitstrevend. Moet de hele tuinbroekenbrigade er dan echt meteen bovenop omdat de Hema – God verhoede!- ook weer eens een suf heterogezinnetje opvoert?

Wie zegt dat de Paashaas hetero is. Oké, wie zegt dat-ie homo is? Waarom zit hij eigenlijk niet in een rolstoel? Hoe komt-ie eigenlijk aan die eieren? Heeft de familie Kip daar een redelijke prijs voor gekregen of steelt hij ze gewoon? Is dat trouwens niet babymoord?

Nederland is het land van de knijpaarzen. Dat iedereen hier niet stinkend rijk is, wekt mijn verbazing want er moeten elke dag diamanten worden gescheten. Hoe vertellen ouders hun kinderen nog een verhaaltje voor het slapen gaan? Kan Roodkapje nog? Wie zegt dat Roodkapje een meisje is? Wie zegt dat de wolf eigenlijk dader is en geen slachtoffer? Waarom is de jager geen lesbische vrouw? Kan die grootmoeder haar eigen boontjes niet doppen?

Het is misschien moeilijk te aanvaarden, maar er zijn dus meer hetero’s dan homo’s. Je zou na vijfentwintig jaar politiek-correcte romantische comedy’s en sitcoms gaan denken dat het abnormaal is om geen links-liberale homo als buurman te hebben die echt altijd een gevat antwoord op alles klaar heeft, maar helaas. De kans dat je buurman een PVV-stemmende, witte hetero is, is aanzienlijk groter. De kans dat de Paashaas een hetero is, ook. Niet iedereen is een personage uit een roman van Carry Slee.

Cultural appropriation
Mannen vinden vrouwen aantrekkelijk. Althans, de meeste mannen vinden vrouwen aantrekkelijk. Dat is walgelijk seksistisch van ze, maar wat doe je eraan? Helemaal niks, mevrouw. Je kunt het ze verbieden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

En mensen vieren Pasen. Dat vinden ze leuk, maar het is niet verplicht, en Hema verkoopt daar de benodigdheden voor, want het is een commercieel bedrijf dat geld wil verdienen, geen ideële organisatie die het ideale gezin promoot, namelijk twee lesbische moeders met een IVF-kindje en een geadopteerde Koreaan die dyslexie heeft. De meeste mensen herkennen zich daar gewoon niet in.

Je ziet dit gezeik natuurlijk niet alleen in Nederland, ook in de Angelsaksische wereld kan er geen film meer worden uitgebracht, geen stripboekje worden verkocht, geen computerspelletje worden gespeeld zonder dat het enorme leger van social justice warriors er zijn openlijke afkeuring doorheen dramt. Ik mag Iron Fist niet goed vinden want de hoofdrol had door een Aziaat moeten worden gespeeld, Scarlet Johansson in Ghost in the Shell is cultural appropriation, Matt Damon in The Great Wall is whitewashing, de zwarte hoofdrol in Get Out wordt door een verkeerde zwarte gespeeld en Wonder Woman heeft een te kort rokje aan.

Christus te paard! Overal, echt overal wordt het plezier uit gewurgd. We moeten ons overal schuldig over voelen, flirten met vrouwen durf ik niet meer, ik durf niemand meer te vragen waar hij of zij vandaan komt en als mijn hersenoperatie blijkt te worden uitgevoerd door iemand met het syndroom van Down, onderdruk ik mijn doodsangsten, ik zou immers niet van ableïsme willen worden beschuldigd.

Soms verlang ik terug naar de tijd waarin iedereen het normaal vond dat auto’s werden verkocht met een lekker, halfnaakt wijf op de motorkap en stoere cowboys zich een longkanker rookten.

Peter

info[at]aichaqandisha.nl