De heftige teksten van Boris

hieronymus bosch

Hieronymus Bosch

Gisteren wenste D’66 fractievoorzitter Rob Jetten moslims een fijn suikerfeest; hierop liep het Twitterriool leeg met islamofobe bagger waarna D’66 medewerker Liz een van de trollen aansprak met Onzin, de islam zorgt niet voor radicalisering. Jihadisten gebruiken de islam wel als excuus of verantwoording. Liz heeft volstrekt gelijk, geef die verstandige vrouw een promotie.

Voor zelfverklaard humanist Boris van der Ham was dat echter het moment om Liz terecht te wijzen. De Koran, mansplaint Van der Ham, bevat heftige teksten die in zichzelf probleem zijn, maar gelukkig zijn er ‘genoeg vrijzinnige moslims’ die dat in de tijd plaatsen.

Waar zou de moslimgemeenschap, excuus ‘vrijzinnige moslimgemeenschap, zijn zonder het schouderklopje van Boris, nietwaar. Er is heel veel mis met de tweet van Van der Ham, Peter zet dat hier en hier helder uiteen.

Het is op zijn zachtst gezegd verdacht als je racistische trollen ongemoeid laat en de persoon aanspreekt die hen corrigeert. Maar er is nog veel meer mis met die pedante tweet.

Verstokte islamofoben
Wie bepaalt wie zich een vrijzinnige moslim mag noemen? Van der Ham? Het probleem met het frame van ‘vrijzinnige’ of ‘gematigde’moslims, is dat de gewone moslim weggezet wordt als probleem. Het is al jaren een van mijn stokpaardjes: wie schermt met ‘gematigdheidheid’ of ‘vrijzinnigheid’ reduceert de islam tot een gevaar, tenzij het in een soort van verdunde vorm komt. En die verdunde vorm is erg dun tegenwoordig nu zelfs een hoofddoek gezien wordt als uiting van fundamentalisme.

En dan die ‘heftige teksten’ waar Van der Ham naar refereert. Het gros van de moslims weet niet eens wat er in de Koran staat. Ze worden opgevoed met bepaalde waarden en normen, die nogal verschillen per geografische locatie, lokale cultuur, tradities en geschiedenis. Ze leren de vijf zuilen van de islam, besluiten al dan niet te bidden, vasten of drinken en leiden hun leven zo goed en zo kwaad als het kan.

De énigen die schermen met die ‘heftige’ teksten zijn machtswellustelingen met een god-complex en verstokte islamofoben, zoals Van der Ham. De misstanden en oorlogen in de islamitische landen zijn niet geïnspireerd door de islam of die ‘heftige’ teksten, maar door de politiek, door sektarisme, angst voor de ander en een honger naar macht. Tel daarbij op een machteloze positie van gewone mensen, gebrek aan opleiding, middelen en perspectief en je hebt weerloze slachtoffers voor een zinloze strijd.

Rechtvaardiging
Waar een machtsvacuüm ontstaat, staan gekken op die dat vacuüm met zichzelf vullen en zoveel mogelijk slachtoffers om hun politiek van angst en verderf kracht bij te zetten en te rechtvaardigen. We zien dat hier in Nederland ook gebeuren waar vluchtelingen als het rovende en verkrachtende kwaad worden neergezet. En dan leven wij hier nog in welvaart en met toegang tot alle informatie.

Wie, net als Van der Ham, beweert dat jihadisten zich op de islam of de ‘heftige teksten’ baseren, is een gewillige wegbereider van die jihadisten en bevestigt hen in hun gelijk. Feit is dat die jihadisten hun reet afvegen met de islam. Wie moordend en rovend door het leven gaat, kan zijn ziel met geen heftige tekst vrijpleiten. Wie zuipend en snuivend zijn dagen slijt, heeft weinig religieuze autoriteit om zijn geweld te rechtvaardigen.

En laat al die jihadisten nou net moordend, snuivend en zuipend door het leven gaan, vlak voor ze hun gruwelijke daden begaan. Dat snuiven en zuipen is te vergeven, iedereen moet vooral doen wat hem vreugde geeft, maar in geen Koranvers zal Boris of wie dan ook een rechtvaardiging kunnen vinden voor het onderdrukken en doden van mensen. Behalve als je fanatiek knipt en plakt.

Het probleem zijn niet de teksten. Het probleem zijn mensen die die teksten misbruiken. Zoals Van der Ham dat bij regelmaat doet.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “De heftige teksten van Boris

 1. Egbert
  5 juni 2019 at 12:14

  De ergste taalfout van Boris is niet “intollerantie”, al blijft het vreemd dat een leidend humanist het juiste woord(beeld) niet herkent.

  Erger is zijn logica in “Koran heftige teksten … ook andere heilige boeken … vrijzinige moslims die …”. Vrijzinnige moslims verantwoordelijk voor plaatsing van teksten in die *andere* heilige boeken?

 2. FrankB
  6 juni 2019 at 07:48

  Simpel trucje: “Goed dat je christenen/joden niet generaliseert, X. Maar Bijbel/OT bevat wel veel heftige teksten die in zichzelf probleem zijn. Ook andere heilige boeken wemelen van geweld/intolerantie. Gelukkig zijn er genoeg vrijzinnige christenen/joden die dat in ‘de tijd’ plaatsen, maar die slag is wel nodig.”
  Zegt alles, nietwaar?