delicious. x Ottolenghi

September is dit jaar Yotam Ottolenghi maand. Deze week is zijn nieuwe boek Flavour uitgekomen en om dat te vieren staat de nieuwe delicious. geheel in het teken van Ottolenghi. Of Ottolenghi in het teken van delicious. want hij is de gasthoofdredacteur van de nieuwe septembereditie.

Dat betekent heel veel Ottolenghi en vrienden van Ottolenghi in het blad met, zoals we gewend zijn van het maandblad, een boel recepten. Niet alleen van vaste medewerkers als Janneke Philipi, maar ook uit mooie boeken van vrienden: uit Falastin van Sami Tamimi en Tara Wigley en De Hele Vis van Josh Niland, natuurlijk recepten van Ottolenghi zelf, zijn favoriete plekjes in Londen, een interview met hem en verder nog heel veel meer recepten en andere (culinaire) bijdragen in het extra dikke nummer.

We kregen het exemplaar opgestuurd met een prachtig gevulde krat van De Lindenhoff om zelf één van de gerechten in het blad te maken: de panzanella salade van Merijn Tol. Maar eerst nog even over De Lindenhoff: een heerlijke plek in Baambrugge voor de lekkerste kazen, ambachtelijk brood, mooie versproducten, kortom alles om van iedere maaltijd iets bijzonders te maken. Nu ligt Baambrugge niet voor iedereen om de hoek, maar het mooie is: ze bezorgen in heel het land. Neem maar eens kijkje op hun site, ideaal om jezelf of dierbaren te verwennen met wat lekkere producten.

Maar goed, die panzanella salade, een soort Italiaanse versie van de fattoush salade. Al zullen Italianen zeggen dat het net andersom is, maar dat maakt niet uit. We delen het recept van Merijn Tol zodat jullie ook de keuken in kunnen voor een zonnige salade ter compensatie voor het miezerige weer. Voor heel veel meer recepten: je vindt de delicious. in de supermarkt en boekhandel of bestel hem hier.

Uit delicious. Foto Jeroen van der Spek.

Panzanella met honing-saffraantomaten, komkommer en gepekelde rode ui
voor 4 personen
8 rijpe tomaten
2 el bloemenhoning
1 buisje saffraan, supermarkt
2-3 zuurdesemboterhammen (liefst van een paar dagen oud)
7 el extra vierge olijfolie, geurige groene
2 stengels bleekselderij
2 snackkomkommers
1 rode ui
3-5 el rodewijnazijn
1 bos basilicum

Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de tomaten in dikke parten. Verwarm in een steelpan de honing met de saffraan en 2 el olijfolie. Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met het honing-saffraanmengsel. Bestrooi met grof zout. Rooster de tomaten 30-40 min. tot ze zacht zijn en schroeiplekjes hebben.

Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
Scheur het brood in grove stukken en meng met 3 el olijfolie en wat zout. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster goudbruin in 10 min. Meng in een kom de tomaten met het vocht uit de ovenschaal en het geroosterde brood en laat 6-8 min. intrekken.

Snijd de bleekselderij in plakjes. Schil de komkommers en snijd in grove, schuine stukken. Snijd de rode ui in halve ringen en meng in een kleine kom met wat zout en 2 el rodewijnazijn. Laat 5 min. intrekken.

Meng in een kom alles luchtig. Breng op smaak met de rest van de olijfolie, evt. nog wat extra rodewijnazijn en zout. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en meng erdoor.

Bon appetit!

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl