Een lichtje in de Syrische duisternis

science art

Op dit moment worden de zwartste bladzijden van Syrië geschreven. Da’esh trekt martelend en moorden door het land heen. Verschillende andere partijen- en helpers van god bevechten Da’esh, elkaar en het dictatoriale regime van Assad.

In deze chaos en duisternis probeert een kleine groep onderzoekers een lichtje op te steken. Hun droom: een verlicht Syrië gebaseerd op filosofie, wetenschap en techniek. Want waar geloof en politiek de mensen verdelen, zodat kwaadwillende politici en geestelijken groepen tegen elkaar op kunnen zetten, brengt de wetenschap mensen bij elkaar. Wetenschappers leggen meningsverschillen bij met bewijs en logica.

Relibrij
syrian researchers
Om het nieuwe Syrië te bewerkstelligen heeft Dr. Mouhannad Malek, een Syrische celbioloog verbonden aan het Babraham instituut in Cambridge, een initiatief opgezet voor Syrische onderzoekers. De doelen van Malek en zijn collega’s zijn het vertalen van internationaal wetenschappelijk onderzoek en het publiceren van eigen onderzoek. Ze willen ook internationale samenwerking bevorderen en ze werken hard om vooroordelen, intolerantie en bijgeloof te bestrijden. Een grappig voorbeeld is een artikel dat de mythe ontkracht dat vis en yoghurt samen eten dodelijk kan zijn.

De website van Syrische Onderzoeker ziet er in ieder geval professioneel uit, en de artikelen, geschreven door Syriërs van over de hele wereld, zijn van hoge kwaliteit – populair wetenschappelijk, maar van een hoog niveau, en met hoge idealen. Ooit willen ze een Arabische TV zender voor wetenschap opzetten, als tegenhanger voor de talloze zenders die de hele dag relibrij uitzenden, maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

Je zou kunnen zeggen: een druppel op een plaat zo heet als de hel. Maar zij doen tenminste iets.

Marten

info[at]aichaqandisha.nl