Gabrielle Chanel

gabrielle-chanel-leaves-aq

foto’s © Aicha Qandisha

Misschien was het puur toeval dat ik in een Chanel boetiek was die eerste dag dat Gabrielle er ook was. Of misschien had het zo moeten zijn. De allervriendelijkste medewerkster vroeg of ze me mocht parfumeren; de nieuwe eau de parfum was net die dag ervoor gelanceerd in Parijs en voorlopig alleen in de boetieks te vinden.

De lancering van Gabrielle was groots. Het is dan ook het eerste echt nieuwe eau de parfum in vijftien jaar, zo lang geleden is het al weer dat Chance werd geïntroduceerd. In de tussentijd zijn er verschillende nieuwelingen verschenen, maar altijd waren het variaties op bestaande lijnen zoals Chance Tendre en No.5 L’Eau. Vanaf Coco was Jacques Polges de neus van het huis Chanel. In 2013 nam zijn zoon Olivier Polges het over, hij is de man achter successen als Dior Homme en Flowerbomb van Viktor & Rolf. Gabrielle is zijn eerste, geheel nieuwe geur voor Chanel.

gabrielle-chanel-miniatures-1-aq

Wit op wit
Het eerste wat opvalt is de fles. Ogenschijnlijk eenvoudig vierkant, maar Chanel’s in the detail, vier lijnen lopen van elke hoek naar het hart van de fles, met als effect een soort naadloze inkeping waar het licht mee speelt, daar voor het oplettende oog, en onmiskenbaar voelbaar met de fles eenmaal in handen. En dan is er de tweede verrassing, de robuust ogende fles blijkt vederlicht. En dan weet je, dit is een echte Chanel, maar dan anders. Heel anders.

gabrielle-chanel-aq

Gabrielle is op basis van vier witte bloemen: jasmijn, oranjebloesem, ylang-ylang en tuberoos. Wit op wit. Breekbaar en licht. Bloemig, zacht, ingetogen en tegelijk zeer aanwezig.

gabrielle-chanel-carnation-2-aq

Vrouwelijk en verleidelijk, het hart van de geur ontvouwt zich rustig op je huid. Bij iedere vleug die je ruikt is er de verrassing en het vertrouwde; herkenning en toch weer een andere noot die op de voorgrond treedt.

gabrielle-chanel-pearls-aq

Poëzie
Jacques Polges noemde parfum een vorm van poëzie: ‘het spreekt niet, maar geeft veel.’ Dat geldt voor het hele huis Chanel: alleen al de naam spreekt tot de verbeelding en leidt tot kirrende dames. Het symbool, de dubbele C, staat al decennia voor tijdloze stijl en elegantie. Zijn de begeerde couture en accessoires niet binnen ieders bereik, de geuren zijn de toegankelijke, te plukken bloemen van het huis.

gabrielle-chanel-rose-aq

Met haar koosnaam Coco zwom Chanel vanaf het begin tegen de stroom in. Ze hield stand in een mannenwereld, gaf niet op toen het afgelopen leek, en wist uiteindelijk niet alleen het overzeese Amerika te veroveren, maar lag de hele wereld, inclusief het tegenspartelende Frankrijk, aan haar voeten. En daar ligt die nog steeds.

gabrielle-chanel-bag-cu-aq

Er komen zo ontzettend veel geuren uit, maar het gros is inwisselbaar en verwaarloosbaar. Maar al meteen bij de eerste kennismaking met Gabrielle was ik om. Zo anders dan de vorige geuren, en toch typisch Chanel. Met Gabrielle is een klassieker geboren, een legende wederom tot leven gebracht, opnieuw vorm gegeven en vereeuwigd. Chanel is teruggegaan naar de kern. Naar het hart van het huis. Naar de persoon met wie, en waar, het allemaal begon. En het resultaat is beeldschoon.

Gabrielle is op dit moment exclusief in de Chanel boetieks te vinden, vanaf 19 augustus is ze te verkrijgen in de online shop van Chanel. Vanaf 1 september is ze te vinden in de parfumerie. Prijs begint bij 103,00 euro.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl