Goedkope vrouwen

 by Frank Dicksee

Frank Dicksee

Omdat je niet vaak genoeg kunt ageren tegens seksisten en macho’s die je denken voor te schrijven hoe je te kleden of gedragen, delen we vandaag dit filmpje van de Palestijnse vlogster en studente aan Swarthmore University, Laila Hzainah.

Dit vlog was haar debuut en in reactie op de Jordaanse YouTuber Yousef Al-Khateeb die in een van zijn filmpjes vrouwen adviseerde zich niet verleidelijk te kleden of opvallend te gedragen, want ‘wie zegt nee tegen gratis vlees’.

Een universele en tijdloze discussie: als vrouwen in een patriarchale wereld veilig en onafhankelijk willen zijn, zullen ze ervoor moeten vechten. Denk ook aan het naaktprotest van Argentijnse vrouwen tegen seksueel geweld.

Slonsjes
Dat vrouwenlichaam is een fascinerend politiek instrument op zich: de een wil het bedekt zien, de ander ontbloot als statement, machthebbers willen het beheersen, of ze nu in het Witte Huis zitten of in Riyadh en de gewone man en vrouw op straat denken er ook al wat over te zeggen hebben. Maar dat lichaam behoort alleen de eigenaar toe, niemand anders.

Eigenlijk is het absurd, dat vrouwen tweeduizendzeventien jaar na Christus nog steeds moeten strijden voor hun gelijkheid. Niet alleen in verre landen, maar ook hier in Nederland waar vrije vrouwen die voor hun seksualiteit uitkomen gestraft worden en een Kamerlid feministen ‘slonsjes’ noemt ‘die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid’. Nee, maar echt. En dat soort lui durft andere culturen inferieur te noemen.

Slurfje
Dit negeren is geen optie, wegwuiven evenmin en erom lachen is van de zotte. Iedere botte hork die denkt dat zijn slurfje hem status en superioriteit verleent, zou meteen verbaal afgestraft moeten worden. Constant, onvermoeibaar, zonder uitzondering. Want vrouwenrechten zijn mensenrechten. En mensenrechten zijn er voor iedereen, ongeacht huidskleur, ras, geloof, seksualiteit. Het klinkt als een open deur, maar het is in toenemende mate een deur die steeds harder opengetrapt moet worden.

Dus, draag dat ultrakorte rokje, sluier je zoals je wilt, ga topless op het strand; jij bepaalt je waarde, niemand anders.

Laila geeft hier alvast een voorzet. Dank aan Lotfi El Hamidi voor de tip!

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl