Het beste kookboek van 2014

compilatie boeken

Vergeet de lijstjes van de grote, saaie, plagiërende media. Voor de betere, onafhankelijke tips moet je bij ons zijn.

We gaan het beste restaurant en de beste chefkok kiezen en vandaag beginnen we met het beste kookboek. We hebben wat fraaie exemplaren besproken dit jaar, hier kun je zien welke dat waren. Met dank aan de uitgevers die hun boeken opstuurden.

We hebben een top vijf samengesteld uit de door ons besproken boeken van het afgelopen jaar. Tromgeroffel alstublieft!

Fijne recepten
Het was dringen op plek 5: kassucces Melk & Dadels van Rose Stories in samenwerking met Nadia Zerouali. Een mooi, warm boek met fijne recepten. Het idee om de van generatie op generatie doorgegeven recepten vast te leggen, verdient een pluim.

Melk-&-Dadels

Pascale Naessens Puur Eten. Naessens is een beroemdheid in België, maar dit was mijn eerste kennismaking met de kookboekenschrijfster die ook een fijne olijfolie op haar naam heeft staan en smaakvolle ontwerpen voor de keuken. Puur Eten bevat gezonde, lichte gerechten (met veel Aziatische invloeden) die niet alleen heel smaakvol zijn, maar ook heel makkelijk om te maken. Dit was voor mij echt een ontdekking en ik ben zeer benieuwd naar al haar voorgaande boeken.

Puur eten

Oogstrelend
Op 4 Snelle Desserts van Christophe Declercq. De verleidelijke en oogstrelende desserts van Declercq verdienen een notering. Klassieke recepten, klassiekers met een twist en nieuwe traktaties die stuk voor stuk om van te watertanden zijn.

snelle desserts chocolade

Ideaal kookboek
Op 3 Delicious, samen koken: het is het soort boek dat je nooit in een top ergens terug ziet, maar dat is onterecht, want de Delicious reeks is mooi, heeft prachtige recepten met dito foto’s en is ideaal om uit te koken. Geen ingewikkeld gedoe, makkelijke recepten en toch altijd weer net iets anders en lekker.

delicious samen koken

Lust voor het oog
Op 2 het prachtig vormgegeven Persiana, heerlijke Midden-Oostere gerechten die smaak en kleur geven aan je leven. Het boek bevat naast een aantal klassiekers ook veel aanlokkelijke, nieuwe recepten die een waar lust voor het oog zijn. Een prachtig boek om cadeau te doen.

Persiana 2D

Beste kookboek 2014
Nu komt het moment om te zeggen dat het zo moeilijk was om het beste kookboek te kiezen, maar dat is helemaal niet waar. Vanaf het moment dat ik Ceviche van Martin Morales zag, was ik verliefd. Uitgeverij Fontaine had een uitstekende presentatie georganiseerd in samenwerking met het Rijk van de Keizer en Martin Morales kwam persoonlijk de gerechten uitleggen en opdissen. Wat een zaligheid was dat.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_21
foto: © Annelies Verhelst

Nu gaat de Peruaanse keuken nog heel veel groter worden, dat staat vast. Een van de restaurants die hoog op mijn lijstje staat is het Barcelonese Pakta van Ferran en Albert Adria waar de Nikkei keuken (Japans-Peruaans) wordt geserveerd, maar daarover later hopelijk meer.

Ceviche trekt geheel nieuwe registers open: stuk voor stuk geweldige recepten, zowel met vis, vlees als vegetarisch en als extra bonus fantastische desserts en zoete lekkernijen zoals je die nergens anders vindt. Wat een feest van kleuren en smaken. Wat een geweldige, vrolijkstemmende gerechten die werkelijk al je zinnen prikkelen.

LanceringCeviche_FotosAnneliesVerhelst_13
foto: © Annelies Verhelst

Als je dacht alles al eens geproefd te hebben en niet verrast te kunnen worden, is dit het boek voor je; Ceviche is alles wat je van een kookboek wilt.

Ceviche_cover .indd

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl