Het gesis van Marcouch

women boxing

Het initiatief wetsvoorstel van Ahmed Marcouch om het verbaal lastigvallen van meisjes en vrouwen op straat strafbaar te stellen slaat echt helemaal nergens op. Maar ja, het is verkiezingstijd en de PvdA moet toch wat. Het voorstel pikt van alles iets mee: de belofte van veiligheid op straat, vrouwvriendelijkheid en een vleugje modern populisme door de seksuele intimidatie specifiek tot ‘bepaalde wijken’ te beperken. Nou, dan weten we natuurlijk allemaal wel welke wijken Marcouch bedoelt.

Marcouch wil verder dat vrouwen en meisjes zich niet gaan wapenen met een grote bek of een zelfverdedigingscursus gaan. De hufters moeten worden aangepakt! (door de grote sterke mannen uiteraard). Wat nu het bezwaar is tegen meisjes en vrouwen die hun mond weten te roeren en daarnaast een flinke karatetrap kunnen uitdelen als ze worden lastiggevallen is mij een raadsel. Bijkomend voordeel is dat we dan zelf die hufters kunnen aanpakken, maar wellicht is dat niet de bedoeling van Marcouch. Het is de meest stompzinnige raad die ik ooit gelezen heb.

Kwetsbare popjes
Om daarnaast de seksuele intimidatie te beperken tot ‘bepaalde wijken’ getuigt ook niet echt van maatschappelijk inzicht. In die wijken wordt er misschien naar je gesist of gespuugd, maar verder vindt seksuele intimidatie plaats in directeurskamers, in de Trump Tower, bij studentencorpora, op de werkvloer, bij de bakker of gewoon in de lift. Om je door een bepaald type man te laten reduceren tot een wandelende kut die denkbeeldig voor het grijpen is hoef je echt niet alleen naar ‘bepaalde wijken’ te gaan.

En strafbaar stellen? Laat me niet lachen. Het lukt Patricia Paay niet eens de politie haar aangifte van het onrechtmatig plaatsen van een privé seksfilmpje door websites van de Telegraaf Groep serieus te laten opnemen. En dan zouden wij naar de politie moeten gaan ‘Agent! Die jongeman daar heeft naar mij gespuugd!’ Get real. Je weet nu al dat er niets, maar dan ook niets met die aangiftes gedaan zal worden.

Het strafbaar stellen van ‘lastigvallen’ lost niets op. Het is leuk voor de bühne maar meer ook niet. We zouden er beter voor kunnen zorgen dat we van jonge vrouwen geen kwetsbare popjes maken maar ze leren weerbaar te zijn, zowel verbaal als fysiek. En daar hebben we geen wetsvoorstellen voor nodig.

Rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl