Joe Raad: Libanons beste kapper

joe raadfoto’s © Joe Raad

Hij is een begrip in Libanon en de Arabische wereld: haarstylist Joe Raad behoort tot de absolute top. Hij snapt haar als geen ander en er is bijna geen Arabische ster die niet door hem onder handen is genomen.

Wereldfaam behaalde hij met de prachtige Saoedische prinses Ameerah Taweel die betoverde tijdens de koninklijke bruiloft van William en Kate in 2011. De internationale verzoeken stroomden binnen, maar Joe bleef gewoon Joe en verkoos zijn eigen Beiroet: ‘Ik wilde in Beiroet blijven’. Hoewel hij in Beiroet is gebleven, heeft hij wel salons in het Jordaanse Amman en in de Verenigde Arabische Emiraten. Aan Amerika heeft hij zich nog niet gewaagd, ondanks de aanbiedingen.

ameerah taweel joe raad

Toeristische attractie
We hadden een exclusief interview met Joe Raad die vorig jaar werd verkozen tot beste kapper van de Arabische wereld. Een eer die hij deelde met Elie Saab die zich beste couturier van de Arabische wereld mocht noemen.

‘Ik heb geen opleiding gevolgd. Mijn vader overleed en ik moest gaan werken om voor ons gezin te zorgen. Ik ben toen als jonge tiener aan de slag gegaan in een kapsalon. Vervolgens heb ik op mijn zeventiende mijn eigen zaak geopend.’

myriam fares joe raad

Joe Raads strak-witte salon met zwarte accenten is een waar Mekka voor vrouwen uit de hele Arabische wereld voor wie een trip naar Beirout niet compleet is zonder een bezoek aan de beroemdste kapper.

‘Natuurlijk, ik heb veel medewerkers, maar als mensen door mij geholpen willen worden, dan kan dat gewoon op afspraak. Ik ben een van de toeristische attracties van Beiroet. Vrouwen komen van heinde en verre naar mij voor een nieuwe look.’

razan moghrabi joe raad

Beroemdheden
De lijst met beroemdheden met wie hij heeft samengewerkt is indrukwekkend. Zijn eerste ster was de Egyptische actrice Sherihan, een prachtige vrouw die danste en zong en menig hart veroverde. Ze heeft de filmindustrie vaarwel gezegd, maar spreekt nog steeds tot de verbeelding.

‘Het maakt me niet uit of vrouwen kort of lang haar hebben. Ik ga altijd af op de vrouw. Ik heb ook niks met al die new looks als ze niet passen bij het gezicht van de vrouw.’

‘Ik ben zo ver gekomen door veel geduld te hebben, hard te werken en alles aan het vak te geven. Ik heb continue aan mezelf gewerkt, omdat ik steeds beter wilde worden. Ik heb mijn eigen stijl en ik put inspiratie uit de Arabische vrouw en oude foto’s.’

Nieuwe droom
Op zijn Twitter en Facebook pagina deelt hij haar-tips en foto’s van zijn werk.

shaza hassoun joe raad

Inmiddels heeft Raad zich gestort op een andere langgekoesterde wens van hem.

‘Ik heb er altijd van gedroomd te zingen. Maar als je alleen droomt, blijft dat binnen in je en is het veilig. Als je je droom besluit te verwezenlijken, lever je jezelf over aan de buitenwereld en kom je allerlei uitdagingen tegen.’

Debuutalbum
Die uitdagingen gaat raad met overtuiging aan. Hij heeft een apart Instagram en Twitteraccount voor zijn zangactiviteiten en inmiddels twee videoclips uitgebracht; de lancering van zijn debuutalbum staat gepland voor eind september. Eerder deelden we zijn eerste clip.

Voor zijn debuut werkt hij met grote namen, waaronder de Irakese zanger Majid al Mohandis. Joe Raad zal ook optreden tijdens de Arouwad Awards die volgend weekend worden uitgereikt in Beiroet en waar het langverwachte beeld van Tarik Sadouma zal worden geveild.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl