Melk en Dadels

Melk-&-Dadels

We schreven het al, dit is het seizoen van de Marokkaanse kookboeken. Gisteren bespraken we Casa Benali, vandaag is Melk & Dadels aan de beurt: een samenwerking tussen Rose Stories, het bedrijf van Rachida Moussaoui en Chafina Ben Dahman, en kookboekenschrijfster en televisiekok Nadia Zerouali.

Chafina, Rachida en hun vriendinnen beseften op een goede dag, zo’n tien jaar geleden, dat het zonde zou zijn als de recepten van hun moeders verloren zouden gaan. Ze besloten in de leer te gaan bij hun moeders en de recepten vast te leggen, niet alleen voor toekomstige generaties, maar ook als ode aan hun moeders.

Dat is het verhaal achter Melk & Dadels, een boek vol warme familiefoto’s en dito gerechten die nu dan speciaal zijn gedeeld met Rachida, Chafina en Nadia – en met ons allemaal.

foto melk en dadels

In het boek vind je niet alleen honderd recepten van de moeders van bekende en minder bekende Neder-Marokkanen, maar ook de verhalen achter de gerechten. Voor wie net als ik opgegroeid is met de Marokkaanse keuken, is het soms een sprong terug in de tijd met heel traditionele streek- en seizoensgebonden recepten. De persoonlijke foto’s met daarop de moeders in al hun onbevangenheid maken het geheel compleet.

Los van alle lekkere gerechten, vind ik die vanzelfsprekendheid waarmee de moeders geportretteerd zijn een verademing. Geen exotisme, geen zwijgzame, norse vrouwen, maar gewone vrouwen, moeders, zoals we hen allemaal kennen: goed geluimd, met een warme inborst en aangeboren talent voor natuurlijk, aards eten. Gelijke, volwaardige vrouwen voor wie je niet op de hurken hoeft, en die hun eigen verhalen en talenten hebben.

nadia en moeder melk en dadels

Dat we van die talenten mogen meegenieten en de gerechten na kunnen maken, maakt van Melk & Dadels een rijke aanwinst. Het boek is dan ook genomineerd voor beste kookboek van het jaar. Stemmen kan vandaag nog. Morgen wordt de winnaar bekend gemaakt. Doe maar snel.

Melk en Dadels, Rose Stories, 24,95 kun je hier bestellen.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl