Moderne manieren

glindoni

Er is geen andere krantenrubriek die zo op mijn lachspieren werkt als ‘Moderne Manieren’ in Trouw. Als ik een beetje uit balans raak van het overige wereldnieuws lees ik altijd even een paar brieven van mensen die met grote zorgen zitten qua etiquette.

Het is fascinerend om te lezen dat mensen slapeloze nachten hebben van de vraag of ze hun boerende schoonmoeder nu wel of niet de deur mogen wijzen. Of die met een stopwatch timen hoe lang hun gasten het toilet bezet houden. ‘Hij zat exact 4 minuten en 52 seconden op het toilet. Dit vind ik erg lang. Kan ik hier iets van zeggen?’. Ook zijn er mensen die er niet van gediend zijn dat hun gasten gebruik maken van hun WiFi.

Na het lezen van de brieven aan Beatrijs Ritsema blijft er toch een soort beklemming hangen en vraag ik me of die mensen nu wereldvreemd zijn of dat ik het zelf ben. De verstikkende burgertruttigheid die eruit op stijgt (‘Moet ik mijn servet bij mijn linker- of mijn rechteroor dichtknopen?’) doen bij mij de vraag rijzen of dit wel brieven uit de eenentwintigste eeuw zijn. Soms lijkt het alsof Ritsema stiekem wat brieven uit een stokoud exemplaar van Het Vaderland heeft opgediept. De geest van Amy Groskamp-ten Have zweeft over bijna alle vragen.

Vrolijke afleiding
Sommige vragen laten meteen zien dat het om een vermoeide grootvader gaat (‘Mag ik mijn kleinkinderen aan de eetkamerstoelen vast tapen?’) of een jaloerse moeder (‘Kan ik de nieuwe vriendin van mijn jongste zoon weigeren aan de Kerstdis?’) of een verborgen geilneef (‘Mag ik een compliment maken over een decolleté?’).

Maar bij alle vragen denk ik: had je dat niet zelf kunnen oplossen zonder meteen een brief naar de krant te sturen? Kun je niet bedenken dat er mensen zijn die het heerlijk vinden zich even terug te trekken uit een gezelschap en dan lekker een half uurtje op de plee gaan zitten? Dat je gerust iemand de deur uit mag gooien als die persoon iets doet dat je niet bevalt, zoals een voortdurend boerende schoonmoeder. En dat mensen die van de kook raken als iemand anders gebruik maakt van hun Wifi dringend een bezoek aan een psychotherapeut moeten brengen.

Aan de andere kant: als ze het allemaal zelf zouden oplossen heb ik geen vrolijke afleiding meer van Trump, Wilders en ander gajes. Dus stiekem hoop ik dat er nog heel lang onbenullige vragen naar Moderne Manieren worden gestuurd. Er moet per slot van rekening wel iets te lachen overblijven.

Rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl