Niet chic

mahmoud-said-la-fille-aux-yeux-verts

Mahmoud Saïd

Het getututut, het gepuf, de verontwaardiging, de regelrechte schok, het was niet bij te houden eerder deze week toen de geweldige Robert de Niro tijdens de uitreiking van de Tony Awards ‘fuck Trump’ zei. ‘It’s no longer down with Trump, it’s fuck Trump’. Hij kreeg een staande ovatie van het publiek, maar toen kwamen natuurlijk de onvermijdelijke moraalridders, de mensen die geen moeite hebben met een sjoemelende, corrupte, liegende, wapenindustrie steunende en onbeschaamd racistische en seksistische poesjesgrijper als president, maar die in totale shock verkeren als het F-woord valt.

F-woord, want die tere, Amerikaanse zielen, die elke dag beelden zien van onschuldige zwarte mannen die gedood worden door de politie, die toestaan dat migrantengezinnen uit elkaar worden gescheurd en bijna elke dag wel een massaslachting meemaken door een gek met een wapen, kunnen er niet tegen om het woord fuck te horen. Dat zal dan waarschijnlijk wel die spreekwoordelijke druppel zijn. Je kunt de boel oplichten, de wereld in gevaar brengen, moorden, verkrachten, een onbeschaamde hufter zijn, míts je maar geen fuck zegt.

In Nederland lopen we ook over van dat soort fatoensrakkers. Voormalig correspondent Tom Kleijn zei bij Jinek dat het niet chic was van De Niro. Niet chic. In het aangezicht van despoten, moet je kennelijk chic blijven. Ik vraag me af of dat in 1940 ook zo ging. ‘Nou, nou, mannen, dat is niet chic, geef die Duitse jongens eens vrije doorgang.’

LSD trip
Niet chic. Dat is het Nederlandse equivalent van het F-woord. Een misplaatste morele superioriteit claimen op basis van lafheid. Want laf is het, de weigering een standpunt in te nemen. Laf is het je niet uit te spreken. Hoewel geen standpunt innemen al een duidelijk standpunt is, want wie zwijgt bij misstanden en onrecht, is medeplichtig. Wie de aandacht afleidt van de inhoud naar de toon, is dat ook. En dat zie je constant gebeuren, van die geveinsde verontwaardiging over bepaalde woorden om het maar vooral niet te hebben over de echte misstanden.

Niet chic. Je hebt te maken met een president die zich als een soort Terminator in een LSD trip gedraagt, maar je moet respectvol blijven. Chic.

Persoonlijk vind ik het niet chic als je racisten of foute politici onweersproken laat. Het is niet chic als je mensen die lijden onder onrecht aan gaat spreken op hun taalgebruik. Het is niet chic om schuttingwoorden die uiting geven aan oprechte emoties, erger te vinden dan de rauwe realiteit waar mensen mee te maken hebben.

Rechten van native Americans schenden, kinderen bij hun ouders weghalen, Nazi’s aanmoedigen en zeggen dat het eigenlijk hele aardige mensen zijn, dát is niet sjiek.

Machthebbers kun je niet hard genoeg aanpakken. En wie dat niet snapt, heeft weinig van de geschiedenis begrepen, nog minder van mensen en al helemaal niets van wat er nu op het spel staat. Dus, hoera voor de über-chique Robert De Niro en driewerf fuck voor Trump en iedereen die dat niet chic vindt.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl