Pascale Naessens: Puur Eten

Puur eten

foto’s: ©Aicha Qandisha

Een bekentenis: ik kende Pascale Naessens niet tot ik een uitnodiging kreeg voor de presentatie van haar nieuwe boek Puur Eten, dat je gelukkig maakt.

Mijn nieuwsgierigheid werd meteen geprikkeld, want ze is de best verkopende Vlaamse culinaire schrijfster die je bovendien belooft af te vallen als je haar receptuur opvolgt.

De Vlaamse presentaties en recepties die ik tot nu toe heb meegemaakt, waren altijd een bourgondische aangelegenheid en de presentatie afgelopen donderdag van Pascale Naessens op Domein Roosendael was daarop geen uitzondering.

foto (35)
de pers was in grote getale aanwezig

In de sjieke Kruger tent stonden de producten van Naessens uitgestald; naast haar boeken (vijf in totaal) ook haar nieuwe meubel- en keramieklijn. De gasten werden onthaald met drankjes en hapjes uit haar laatste kookboek.

foto (34)
De producten van Pascale Naessens

Er was een heel programma. Geïnterviewd door haar man Paul Jambers, verklaarde haar uitgever trots dat dit laatste boek in een oplage is verschenen van liefst 100.000 exemplaren.

Gezondheidseconoom Lieven Annemans, schrijver Remko Kuipers en arts en schrijver Kris Verburgh, auteur van De Voedselzandloper, kwamen ook aan het woord om de loftrompet op Naessens af te steken.

foto (29)
Remko Kuipers en Kris Verburgh geïnterviewd door Jambers die de gesprekken fijn kort hield

Hierna nam Pascale het woord voor haar boodschap dat we terug naar de natuur moeten en dat mensen tegenwoordig vergeten te voelen; ‘we voelen niet meer dat we te dik zijn, dat we ziek zijn, dat we een burn out hebben’. Ze kiest voor haar recepten ingrediënten die het lichaam wat te bieden hebben, doet niet aan beperkte hoeveelheden en al helemaal niet aan calorieën tellen, ‘want dat is achterhaald’, aldus Naessens. Ze benadrukte ook dat ze zelf niks heeft uitgevonden, ze baseert zich op de theorieën van wetenschappers en bedenkt alleen de recepten.

foto (30)

Vervolgens ging ze aan de slag en demonstreerde hoe makkelijk het is om een smakelijk soepje te maken dat in haar laatste boek staat en dat de gasten ook geserveerd kregen.

soep Naessens
soep met champignons, lente-uitjes en garnalen in een kommetje uit haar eigen lijn

Een Vlaamse collega, ook een kookliefhebber, vertrouwde me toe dat ze eigenlijk best jaloers is op Pascale die van haar hobby haar werk heeft gemaakt en niet alleen gesteund wordt door wetenschappers en bovendien een prijs heeft gekregen voor haar boeken op de Beijing Cookbook Fair.

hapje Naessens
hapje van nori, zalm, avocado, tomaat en garnalen, het bordje is uit Pascale Naessens’ lijn

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was: de geserveerde hapjes waren smakelijk en licht en haar boek bevat genoeg recepten en informatie om zelf enthousiast mee aan de slag te gaan. Naessens vertelde dat ze vroeger als model erg veel met eten bezig was en op enig moment besloot dat het mogelijk moest zijn om gezond en lekker te eten zonder je zorgen te maken.

‘Mensen zeggen misschien dat het zoveel is, kookboeken, keramiek, meubels en nu ook olijfolie, maar eigenlijk is het alleen maar logisch: het hoort namelijk allemaal bij elkaar, de gerechten die ik maak, de olijfolie waarmee ik bak, het kopje waarin ik eet, de tafel waaraan ik zit. Ik bouw aan mijn eigen wereld.’

Puur Eten, dat je gelukkig maakt, Uitgeverij Lannoo, 24,95

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl