Rappen tegen geweld

women-abuseklein

foto: campagneposter King Khalid Foundation

De horrorverhalen uit de Arabische wereld en vooral de Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, kennen we wel. Die worden in alle media breed uitgemeten, en daarna nog eens ettelijke malen herhaald. Veel minder aandacht is er voor de talloze individuen en groepen die ageren tegen achterstelling en misstanden. Voor de bewegingen ter plaatse die strijden voor meer vrijheid, die taboes doorbreken en onrecht tegengaan.

Wie wil weten welke koers een samenleving opgaat, moet inzoomen op de mensen voor een realistisch beeld van de ontwikkelingen en het dagelijkse leven. En als je dat dan bijvoorbeeld doet op een land waarmee vaak als afschrikwekkend voorbeeld wordt gezwaaid, zie je dat de onvrede en de wensen van de mensen aldaar niet veel meer verschillen dan elders. Ook in een land als Saoedi-Arabië willen mensen namelijk breken met verstikkende machtsverhoudingen en een einde aan schadelijke (en schandelijke) tradities.

Dat de misstanden fel bediscussieerd worden en de machtige elite wordt bespot op, onder andere, sociale media, is een teken dat er een proces in een gang is gezet dat je niet meer zo snel kunt terugdraaien. Zeker, de voorlopers van de strijd zijn niet altijd veilig, maar dat ze steeds vaker openlijke steun genieten, stemt hoopvol.

Zo is er de Saoedische rapper U.G.K. die onlangs een rapnummer op YouTube zette voor vrouwenrechten en tegen vrouwenmishandeling. Ik kreeg het toegestuurd door een Saoedische activiste.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl