Souad Alshammary opgepakt

Souad Cairo

Foto: Aicha Qandisha

We onderbreken de vrolijkheid op Aicha Qandisha en met reden. De Saoedische mensenrechtenactiviste Souad Alshammary is namelijk eerder deze week gearresteerd door de politie en moet vrezen voor de doodstraf wegens afvalligheid.

Alshammary is de eerste vrouwelijke advocate in Saoedi-Arabië en mede-oprichter van het Netwerk Saoedische Liberalen. Ze was eerder dit jaar te zien in de televisieserie Seks en de Zonde die ik samen met Femke Halsema heb gemaakt. Alshammary is een vrijzinnige geest; een geweldig intelligente en hartelijke vrouw met een scherp gevoel voor humor.

Extremisten
Veel hoop op een eerlijk onderzoek of proces heeft Alshammary niet: zij noch haar advocaat mogen haar dossier inzien. Wel is inmiddels duidelijk dat ze beticht wordt van het ‘ophitsen van Saoedische vrouwen’, van ‘gebrek aan respect voor de Saoedische normen en tradities’ en ‘afvalligheid’. Op die laatste aantijging staat in haar land de doodstraf. Al deze beschuldigingen zijn gebaseerd op haar tweets waarin ze voor vrouwenrechten pleit en het verbod hekelt voor vrouwen om zonder mannelijke begeleiding de deur uit te gaan.

Al langer hebben religieuze extremisten in haar land het op haar voorzien en ze lijken nu dan hun zin te krijgen. Hoewel de aanklachten tegen haar zijn ingediend bij de religieuze politie in de hoofdstad Riyadh, is ze nu in hechtenis bij de reguliere politie in haar woonstad Jeddah.

De politie wil niet zeggen wie de beschuldigingen hebben geuit, maar dat laat zich raden: op Twitter, YouTube en vele ander sites staan oproepen van haar (mannelijke) vijanden om haar te arresteren, geselen en zelfs te doden.
In Saoedi-Arabië is het een misdaad om als vrouw voor je rechten op te komen, maar volstrekt legitiem om publiekelijk op te roepen om iemand te doden.

Besmeuren
Souad Alshammary is niet de afvallige of immorele vrouw die haar vijanden van haar maken. Ze houdt heel veel van haar land dat ze graag vrij zou willen zien van religieuze dwingelandij en megalomane geestelijken die hun religiositeit afmeten aan hun baard.

Haar tegenstanders bevecht ze met hun eigen middelen, namelijk de koran en de hadith. Zij slaagde erin de mannelijke hegemonie in het Saoedisch rechtssysteem te doorbreken door gebruik te maken van de regelgeving in de sharia en zo de weg vrij te maken voor vrouwelijke advocaten.

De Saoedische Koning heeft recent een decreet uitgevaardigd dat partijen, organisaties en geestelijken verbiedt om andersdenkenden te besmeuren. Dit om extremisme en kwetsbare groepen en individuen in de samenleving te beschermen.

Morele plicht
Souad Alshammary heeft de steun van haar koning en overheid nodig tegen de extremisten die haar monddood willen maken. Haar arrestatie is mogelijk gemaakt door lieden die het koninkrijk meer schaden dan goed doen en die zich nu niet in de kaarten willen laten kijken.

Het is wrang dat wij zij-aan-zij vechten tegen IS, omdat die vrouwen stenigt en mensen onthoofdt met een bondgenoot die precies hetzelfde doet, alleen meer in het geniep. Het is de morele plicht van Nederland, maar ook van alle andere mogendheden om met klem te protesteren tegen deze schokkende schending van de rechten van deze moedige vrouw.

Stem van de rede
Er is een duidelijk statement gemaakt met de Nobelprijs die mede toegekend is aan Malala. Laat dat geen holle plichtpleging zijn, maar laat zien dat het ons ernst is als het gaat om het steunen van moedige vrouwen die strijden tegen onderdrukking door een conservatieve elite.

Tevens moeten we voorkomen dat Souad ingezet wordt als afschrikwekkend voorbeeld door mensen die denken dat hiermee aangetoond wordt hoe perfide de islam is. Evenmin mag ze geslachtofferd worden door religieuze extremisten die zo hun macht willen etaleren.

Souad Alshammary is zelf een moslim; een stem van de rede die het opneemt tegen de destructieve krachten binnen de islam.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Souad Alshammary opgepakt

 1. 31 oktober 2014 at 15:14

  Vooral deze alinea is heel belangrijk denk ik:
  “Tevens moeten we voorkomen dat Souad ingezet wordt als afschrikwekkend voorbeeld door mensen die denken dat hiermee aangetoond wordt hoe perfide de islam is. Evenmin mag ze geslachtofferd worden door religieuze extremisten die zo hun macht willen etaleren.”

  Wordt er al een initiatief genomen tot een petitie richting Nederlandse regering om dit aan te kaarten bij “bondgenoot” Saoedi-Arabië?

 2. Aicha
  3 november 2014 at 15:18

  Une brave femme, éloquente et très courageuse.
  Prions tous pour elle !!!!!