Stille diplomatie

compilatie souad en co

Loujain Hathloul wilde rijdend de grens over tussen de Emiraten en Saoedi-Arabië, werd gearresteerd en zit nu al sinds 1 december vast, samen met de Saoedische presentatrice Maysa al-Amoudi die haar wat spullen kwam brengen.

Ze zitten nu al zolang vast, niet eens vanwege het autorijden, maar omdat ze zoveel internationale aandacht genereerden voor de zaak via Twitter. Autoritaire regimes hebben er een hekel aan als hun wandaden breed uitgemeten worden. En nu moeten de beide vrouwen terechtstaan voor een speciale terrorisme-rechtbank.

Huilende Frans Timmermans
Terrorisme, dat godgegeven geschenk aan autoritaire staten waar ze elk dissident geluid onder kunnen scharen om het vervolgens zonder mededogen te smoren.

Misschien heb ik het gemist, maar hebben we al een huilende Frans Timmermans horen pleiten voor deze dames? Is er een actie opgezet om Loujain, Maysaa, Souad, Raif en alle andere gewetensgevangenen vrij te krijgen? Is Michelle Obama al gesignaleerd met een bord met de tekst ‘bring our friends back’?

Hypocriete toneelstukjes
Hoeveel landen hebben Raif en Souad en haar kinderen een veilig heenkomen aangeboden?

Landen worden kapot gebombardeerd vanwege niet bestaande massavernietigingswapens of omdat een bevriend staatshoofd geen vriendje meer is en gezochte terroristen worden buitenrechtelijk geëxecuteerd door regeringen die beweren vrijheid en democratie hoog in het vaandel te hebben. Dat gaat met veel herrie, machtsvertoon en hypocriete toneelstukjes voor de internationale media.

Luide diplomatie
Maar als het gaat om mensen helpen die onrechtmatig vast worden gehouden, als het erop aankomt de diplomatieke banden concreet te gebruiken om de vrijheid te dienen, blijft het oorverdovend stil. Dan geven regeringen, de Nederlandse incluis, opeens de voorkeur aan ‘stille diplomatie’.

Nee, nee, stille diplomatie betracht je om oorlogen te voorkomen en geweld in de kiem te smoren. Stille diplomatie gebruik je om escalaties te voorkomen en banden veilig te stellen. Als het erop aankomt principes en mensen te verdedigen, dan gebruik je luide diplomatie. Krijs, schreeuw, scheld, maar doe verdorie iets. Het kost zoveel minder dan die gruwelijke, obcene oorlogsvoering en je dient er daadwerkelijk een goede zaak mee.

Loujain, Maysa, Souad, Raif en alle andere onterechte gevangen horen vrij te zijn.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl