Van bikini naar burkini

arthur de pins 2illustratie © Arthur de Pins

Ten tijde van de gruwelijke moordpartijen in het Algerije van de jaren negentig werden tijdens de onderhandelingen tussen het FIS en de Algerijnse regering eisen op tafel gelegd: geen gemengde scholen, geen muziekles en verplichte hoofddoeken voor meisjes. Het land verkeerde in extreme chaos en angst en had een desastreuze economie, maar waar écht eens wat aan gedaan moest worden, waren die veel te moderne, onbedekte meisjes*. Dat was wat het land bedreigde, meisjes zonder hoofddoek.

Nadat afgelopen vrijdag de Franse Raad van State het burkiniverbod van tafel veegde, reageerden de Franse burgemeesters doodleuk dat ze het verbod zouden handhaven. Moslima’s moeten (de luimen van) de rechtsstaat dus wel respecteren, maar Franse burgemeesters mogen er hun derrière mee afvegen. Maar dat niet alleen: de Franse laïcité, waar te pas en te onpas mee wordt geschermd, wordt zowaar bedreigd door vrouwen in burkini.

En zo lijkt Frankrijk meer op de Algerijnse extremisten van het FIS dan haar lief is: voor hen moesten meisjes bedekt blijven om het land te redden en van Frankrijk moeten vrouwen zich ontkleden om het land te redden. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

Besmettelijk
In zijn column van vrijdag, geeft schrijver Tommy Wieringa een kijkje in zijn belevingswereld. Preutsheid is besmettelijk, volgens de schrijver. Hij is bang dat als meer mensen in hun onderbroek gaan douchen, hij zich genoodzaakt zal voelen hetzelfde te doen.

Het doet me denken aan de angst onder conservatieve moslims in islamitische landen die gruwen van een open seksuele cultuur en daarom maar homo’s in de kast houden en vrouwen kort want ‘anders is straks iedereen homo en wordt het een en al losbandigheid.’ Alsof mensen slaven van hun seksuele lusten zijn en geen remmingen kennen, geen verstand, geen voorkeuren en eigen waarden. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.

Mensen projecteren hun eigen angsten en onzekerheden op anderen. Maar feit is: als je seculiere staat gaat wankelen vanwege een handvol vrouwen dat liever bedekt de zee ingaat, moet je misschien je grootheidswaanzin wat naar beneden schroeven. Als je van slag raakt door verlegen mensen die in hun onderbroek douchen, moet je wellicht een ruggengraat kweken.

Kolder
Wat denk je, dat vrouwen in een hoofddoek zich niet ongemakkelijk voelen bij elke warme dag als het halve land hen nastaart en lafjes in het voorbijgaan mompelt ‘het is zeker winter’. Maar ze hechten aan die hoofddoek en dragen hem ondanks de priemende, afkeurende blikken.Preutsheid is besmettelijk, klopt, maar vrijheid net zo.

Dus beste Tommy, als jij hecht aan bloot douchen, moet je gewoon bloot douchen. Je kunt het andere mensen niet kwalijk nemen als jij niet voor jezelf durft te staan. Wil je dat de Nederlandse stranden vrij blijven voor iedereen? Blijf vooral in je bikini of topless zonnebaden – al liggen er tien burkini’s om je heen. Ieder zijn ding. We hebben niks aan allemaal Halbe Zijlstra’s die klagen dat mensen geen Pasen meer vieren, maar dat zelf ook niet doen.

Waarden verdedig je door er naar te leven, niet door anderen te beknotten. O, en Tommy, beweren dat ‘de voornaamste sociaal-culturele bijdrage van de islam aan het Westen een hinderlijk soort preutsheid’ is, is aantoonbare kolder, maar wellicht komt dat een volgende keer aan bod.

Hassnae
info[at]aichaqandisha.nl

* Staaltje zelfplagiaat, dit fragment uit Arabieren Kijken.

Een reactie op “Van bikini naar burkini

  1. Renée
    2 september 2016 at 12:20

    Tommy Wieringa vind ik een irritante poseur bij wie ik me in welke hoedanigheid dan ook ongemakkelijk zou voelen. :-)

    Fijn stuk, Hassnae!