Veena Malik veroordeeld

Veena Mumbai

Foto: ©Aicha Qandisha

De Pakistaanse actrice Veena Malik, eerder dit jaar hoofdpersoon in de tweede aflevering van  Seks en de Zonde, is in Pakistan bij verstek veroordeeld tot 26 jaar gevangenisstraf wegens ‘blasfemie’. Vanochtend ontving ik een berichtje van haar. Het nieuws heeft er bij haar en haar man diep in gehakt.

Wat is er gebeurd: afgelopen mei was zij samen met haar kersverse echtgenoot, de Pakistaanse zakenman Asad Bashir Khan te gast bij het ochtendprogramma van de grote Pakistaanse zender Geo TV. In het programma danste ze met haar man, zo luidt het vonnis, terwijl een groep een religieus lied zong. Het regende meteen klachten na de uitzending. Het was Maliks eerste bezoek aan Pakistan sinds twee jaar en dat heeft ze geweten.

Hier een impressie van de uitzending:

Bedreigingen
Een rechter van een ‘anti-terreur’-rechtbank in de stad Gilgit heeft nu geoordeeld dat het optreden blasfemisch was en veroordeelde Malik, haar man en de presentatrice van de show, Shaista Wahidi, tot een celstraf van 26 jaar en een geldboete.

Gilgit ligt in de Kashmir-regio waar India ook aanspraak opmaakt, dus de kans dat een van de veroordeelden ook daadwerkelijk wordt opgepakt, is klein. Bovendien verblijven zowel Veena, haar man als Shaista Wahidi niet in Pakistan; Wahidi is het land ontvlucht na de stroom bedreigingen. Veena en Asad zijn momenteel in Dubai na een verblijf in Amerika waar Veena van hun zoontje Abram is bevallen.

Of ze nu wel of niet opgepakt worden, de veroordeling hangt hen boven het hoofd en is ernstig. 26 Jaar voor een onschuldig televisie-optreden, terwijl Pakistan heel wat ernstige problemen heeft. Maar als je je als autoriteit liever richt op kwetsbare, onschuldige burgers, is het niet zo vreemd dat de achterstelling niet weggewerkt wordt en de vicieuze cirkel van armoede, corruptie, geweld en onderontwikkeling in stand gehouden.

Moordenaar
Er wordt steeds meer duidelijk over de zaak: een van de aangevers is de van moord verdachte Himayatullah. Veena, haar man, de directeur van Geo TV en de presentatrice zijn nooit gehoord in de zaak. Niet door de politie en evenmin door de rechtbank.

De rechtbank heeft de zaak haastig afgerond en de betrokkenen zeer geschaad. In dit  artikel, dat ik van Veena doorgestuurd kreeg, is meer achtergrond te vinden over deze schimmige zaak.

Veena reageert
Veena Malik is geschokt, vertelde ze aan de telefoon. Ze is radeloos en hoopt op hulp om de constante treitering, intimidatie en vervolging te stoppen: ‘Ze blijven me maar lastigvallen. Ze hebben gewoon alles verzonnen, er was niks godslasterlijk aan dat programma. Kijk er zelf naar. Wat moet ik doen? Ik ben een vrouw, een moeder, een dochter en een moslim en ze blijven me maar treiteren en intimideren.’

‘Mijn arme man ook, hij heeft helemaal niks gedaan. Hij wordt gewoon gestraft, omdat hij met mij getrouwd is. Ook als je naar die zaak kijkt: rechtszaken duren meestal jaren in Pakistan, soms zelfs decennia voor er een uitspraak volgt en in deze zaak ging het allemaal heel snel. Ik was van plan in december naar Pakistan te gaan om de zitting bij te wonen, maar het vonnis is er nu al. Ik heb niks gedaan. Dit gaat niet alleen om mij, dit gaat erom dat ik een vrouw ben. Hoe kan ik nu een normaal leven leiden en voor mijn zoontje zorgen als ze me niet met rust laten?’

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Veena Malik veroordeeld

  1. 27 november 2014 at 13:29

    Wat is dit vreselijk! Ik heb de uitzending met Femke Halsema gezien en bewonder Veena om haar moed. Mijn verstand kan niet bij zoveel onrecht, hoe is dit toch mogelijk…??

  2. Me_in_Europe
    28 november 2014 at 09:07

    M.i. wordt aan de beelden te zien in de verste verte niet eens gedanst, maar wordt het huwelijksritueel nagespeeld. Dát lijkt mij het “haakje” voor de verdediging.