Verloren talent

hassan rabeh 2foto’s Facebook Hassan Rabeh

Een schokgolf ging de afgelopen dagen door de Arabische media: de jonge, getalenteerde danser Hassan Rabeh heeft zich in Libanon van het leven beroofd door van de zevende verdieping te springen.

De vijfentwintigjarige Syrische Palestijn brak ruim twee jaar geleden door met dansgroep Sima Dance Company die talentenjacht Arabs Got Talent won. We schreven er destijds over.

hassan rabeh 1

Verloren thuisland
Nu is hij tot ieders schok niet meer. Rabeh was Syrië ontvlucht vanwege de oorlog, maar het nieuwe leven in de Hamra wijk in Beiroet bracht geen verlossing. Volgens de nieuwsberichten leed hij aan depressies. Zijn laatste bericht op Facebook bleek een verdrietige omen: daarin schreef hij onder andere dat hij stierf om weer tot leven te komen en terug te gaan naar Palestina. Het bericht was ook een aanklacht tegen Assad, Israël en ISIS.

Velen zien in het lot van Rabeh dat van de vele ander Syrische vluchtelingen die hun huis en waardigheid zijn kwijtgeraakt door de oorlog. Rabeh droeg bovendien in zich de tragedie van het verloren thuisland waar hij evenmin naartoe kon.

Was dans maar zijn uitlaatklep gebleven. Zoals hier bij het winnende optreden dat een nieuwe toekomst inluidde.

Hassnae
info[at]aichaqandisha.nl