Voor Sylvana

sylvana

Terwijl de voorbereidingen voor het laatste verkiezingsdebat in volle gang zijn, politici de laatste folders uitdelen en grijnzende selfies maken, nadert de dag van morgen.

Ik ben er niet gerust op. En ik ben het ook niet eens met mensen die anderen oproepen te stemmen en daarbij stellen dat het niet uitmaakt op wie je stemt. Natuurlijk maakt dat uit. Het gaat om een verschil van dag en nacht, om enerzijds politiek leiders die de onfrisse onderbuik volgen en de rechtstaat uithollen en fatsoenlijke alternatieven. Om premiers die er alleen voor hun soort mensen zijn (Rutte) en redelijke uitdagers die ons allemaal erkennen (Pechtold).

Tegen de stroom in
Het gaat om gevestigde partijen die heel veel mensen hebben verwaarloosd de laatste jaren en brutale nieuwkomers zoals DENK die hun plek opeisen. Als DENK iets heeft blootgelegd, dan toch zeker het diepgewortelde racisme in de samenleving. Zodra Nederlanders met een allochtone achtergrond het populistische spel meespelen en zich niet inschikken, is de giftige verontwaardiging niet van de lucht. De stigmatisering van DENK is dezelfde stigmatisering van heel veel allochtonen die verdomde graag mee willen komen, niet op hun achtergrond of religie afgerekend willen worden, maar steeds op witte muren van vijandigheid botsen. Je moet je plek kennen als allochtoon. Je Nederlandse nationaliteit is bij monde van Rutte zelfs voorwaardelijk. Als je gebruik maakt van je grondrecht om te demonstreren is dat plots een teken van slechte integratie en als je je rechten en gelijkheid ondubbelzinnig opeist, polariseer je en ben je een gevaar voor de democratie. En dan begrijpen mensen niet dat er een DENK is.

Morgen gaat het om leefbaarheid versus verdere verdeling. Om politici die volgen en politici die leiden. Echte leiders volgen niet. Zij bieden vergezichten, durven tegen de stroom in te zwemmen en houden koste wat kost vast aan heilige principes. Zoals Artikel 1 van de grondwet dat de gelijkheid garandeert van iedereen. In een land waar meningen zwaarder wegen dan feiten en emoties belangrijker lijken dan de letter van de wet, is het hoog tijd dat dat artikel afgestoft wordt en als leidraad gaat gelden. Dat de wet weer gaat gelden en niet de opportunistische luimen van politici die het land schaden.

Standvastigheid
Echte leiders nemen de zorgen van mensen weg, zij gooien geen olie op het vuur. Echte leiders bieden een oplossing voor iedereen, niet ten koste van een deel van de burgers. Echte leiders durven af te wijken, links af te slaan, wanneer iedereen rechts gaat.

Aanvankelijk wilde ik een open brief schrijven aan Sylvana Simons, haar vragen morgen boven zichzelf uit te stijgen en die Kamer in te komen. Mensen voor zich te winnen. Maar Sylvana is al boven zichzelf uitgestegen. Ze heeft meer standvastigheid en waardigheid laten zien dan alle zittende Kamerleden bij elkaar. Ze heeft laten zien dat ze niet met de wolven in het bos meehuilt, ze heeft bewezen diversiteit daadwerkelijk te omarmen en niet alleen met de mond te belijden. Bij haar is iedereen veilig. Zelfs de maker van haar ‘uitzwaaipagina’. Haar zul je er niet op betrappen moslims als boksbal te gebruiken of homoseksuelen als gelegenheidsargument. Zij belichaamt Artikel 1: wij zijn allen gelijk, of de Wildersen en Ruttes dat willen of niet.

We zijn ook allemaal gelijk, wat politici ook beweren. We hoeven niet te kruipen, we hoeven ons niet te schikken. Verbinding zoeken, betekent niet onderdanig zijn. Tegen racisme strijden, wil niet zeggen dat je alles slikt.

Stem voor jezelf
Het is niet Sylvana die morgen boven zichzelf moet uitstijgen, maar Nederland. Wij allemaal. Om in een land wakker te worden zonder Rutte als premier. Om in een land te leven waar werklozen niet worden vernederd, sociale woningbouw niet afgebroken wordt, onderwijs voor iedereen toegankelijk is, racisme en discriminatie tegengegaan worden, het milieu weer op de agenda komt, en iedereen, los van zijn seksualiteit, geloof of huidskleur zich erkend weet en veilig voelt. En niemand het in zijn hoofd haalt te debatteren over de vraag of de islam de grootste bedreiging is voor het land. Als je dag in dag uit mensen en hun geloof criminaliseert, is het niet raar dat het gros daarin meegaat terwijl de echte problemen die mensen in hun dagelijkse leven raken, liggen te beschimmelen, omdat ze niet sexy genoeg zijn.

DENK gaat het wel redden. Pechtold moet er nog een tandje bij doen. Sylvana heeft een zetje van ons nodig. Een zetel zal een wereld van verschil maken. Die ene luttele zetel zal als een druppel zijn die rimpeltjes maakt in het water. Mini-golfjes van menselijkheid, redelijkheid. Meer vraagt ze niet. En meer hebben we ook niet nodig om de stemming en het debat eindelijk een wending te geven. Omdat we het waard zijn en nu wel iets beters verdienen. Een stem op Sylvana is een stem voor jezelf.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl