‘Mijn grootmoeder van mijn vaderskant komt uit het zuiden van het land. Zij vertelde me vaak over de openheid e eenvoud van het leven in haar tijd. Een leven waar de vrouw aan de zijde van de man aan deelnam. Vrouwen beslisten mee over de landbouw en op alle andere gebieden van het leven zoals werk, feesten en nog veel meer. Zaken die bewijzen dat elke dorpsgemeenschap qua structuur een open burgermaatschappij was. Mijn grootmoeder vertelde mij over de feesten waaraan vrouwen actief deelnamen, ja zelfs mee dansten bij een typische volksdans als de katwa. Niemand die daar iets op tegen had! In die dagen, die eigenlijk niet eens zo lang geleden zijn, ploegden vrouwen aan de zijde van de mannen het land, werkten in bijna alle ambachten en beroepen. Ze stonden zelfs op de markt om waar te verkopen. Toentertijd was niemand bang voor de zogenaamde ‘vermenging’. Daar hebben we pas zo’n dertig jaar last van.’
De Saoedische blogger en liberaal Raif Badawi is een icoon geworden. Tegen wil en dank, want nooit had hij durven denken dat zijn blogs op een dag gebundeld zouden worden en uitgegeven in een buitenlandse taal.
Religieuze extremisten
In vele buitenlandse talen, want het verhaal van Badawi is er een dat mensenrechtenactivisten over de hele wereld bezighoudt. Zijn kritische blogs en artikelen over de religieuze extremisten in Saoedi-Arabië kostten hem zijn vrijheid; hij werd aanvankelijk ter dood veroordeeld, maar in hoger beroep werd zijn straf omgezet naar tien jaar straf, een fikse geldboete en 1000 stokslagen. Naar verluidt omdat hij de islam zou hebben beledigd en meer van dat soort standaard verwijten die kritische geesten krijgen wanneer ze ongemakkelijke waarheden of afwijkende meningen verkondigen.
De Duitse journalist Constantin Schreiber heeft met behulp van Raifs vrouw, Ensaf Haider, vijftien teksten geselecteerd en gebundeld. Inmiddels is het boek 1000 Stokslagen voor de Vrijheid in verschillende landen uitgebracht.
Eerder dit jaar sprak ik zijn vrouw in het Verzetsmuseum. Zij reist de wereld rond om de druk op te voeren op het Saoedisch regime voor zijn vrijlating. Of het regime ooit toe zal geven, is nog maar de vraag. Deze week werd bekend dat de stokslagen weer hervat zouden worden; een stomp in het gezicht van Raif die probeert te overleven in de overvolle gevangenis en zijn gezin dat de hoop koestert hem op een dag weer in de armen te sluiten.
Sacharovprijs
Natuurlijk zijn er veel te veel gewetensgevangenen; Raif Badawi is daarvan het gezicht geworden. Voor hem pleiten, betekent niet dat de anderen worden vergeten. Voor hem opkomen, betekent strijden voor het simpele ideaal dat hij, en velen met hem in Saoedi-Arabië aanhangen: ‘leven en laten leven’. Het wachten is op meer moedige geesten die de krachten bundelen zodat ze niet zo makkelijk op te sluiten zijn en daadwerkelijke veranderingen door kunnen drukken, want vooral de jonge generatie Saoediërs heeft nog maar weinig op met de vrijheidsbeperkende mores in het land.
Gisteren werd deze tot de verbeelding sprekende, moedige man onderscheiden met de Sacharovprijs. De meeste mensen kennen hem alleen van die ene foto, glimlachend met zijn opvallend helder-blauwe ogen en van zijn gruwelijke straf. Nu is er de kans kennis te maken met zijn ideeën en de stukken waar hij die hoge prijs voor betaalt.
‘1000 stokslagen voor de vrijheid’, Unieboek Spectrum, kun je hier bestellen voor 12,50.
hassnae[at]aichaqandisha.nl
Een reactie op “1000 Stokslagen”