Droom je net als ik weg bij de prachtige kostuums van de tv-serie Mad Men? Of heb je juist heimwee naar de schoudervullingen van de jaren ’80? Zet je Netflix uit, kom van de bank en begeef je in de wereld die vintage per kilo heet. Waar een outfit à la Joan Holloway binnen handbereik ligt en, de naam zegt het al, prijzen niet per stuk maar gewicht berekend worden.
Deze Pasen stond in Maastricht weer een vintage kilosale op de agenda. Als geboren en getogen Maastrichtenaar kan ik je één ding verzekeren; een Randstadtrend die tot Zuid-Limburg is doorgedrongen is geen hype meer, maar een blijvertje. Heb jij dus nog nooit rondgestruind tussen de afgedankte fashionpareltjes? Dan loop je een beetje achter. Maar geen zorgen: ik praat je bij.
De Maastrichtse kilosale is kleiner opgezet dan ik gewend ben (namelijk de jaarbeurs in Utrecht), maar zeker niet minder geslaagd. Al na vier rekken loop ik kromgebogen richting de paskamer. De truc in vintageshoppen is dat je bij de minste twijfel past. De pasvorm van de jaren vintage is namelijk onnavolgbaar. Het ene kledingstuk lijkt een vormeloze lap, en is dat ook. Terwijl een ander er net zo weinig flatterend uit ziet, maar zich om jouw heupen ontvouwt tot de jurk van je dromen. En dan zijn er nog de handgemaakte kledingstukken. Perfect op maat gemaakt voor een dame met jouw taillemaat, maar een veel kleinere boezem. Waardoor de coupenaad opkruipt tot aan je nek.
Gratis stijladvies
Gelukkig is het passen een feest op zich. In de dameskleedkamer maak je ware vintagevrienden. De dames ontpoppen zich tot heuse Cécile Narnixjes die je van stijladvies voorzien. Zo is die ene jurk helaas toch iets te Jomanda, maar die ander juist heel erg Mad Men. En je krijgt zo nu en dan een door hen afgewezen item toegespeeld, omdat die kleur jou vast wél heel mooi staat.
Dat is trouwens een ander goudmijntje op dit soort evenementen. De tafel waar iedereen zijn “toch niet” kledingstukken neergooit. Dit zijn namelijk die pareltjes die je tijdens je eerste ronde niet tegenkwam, omdat ze net voor je neus waren weggekaapt. De organisatoren staan vaak met een schuin oog mee te kijken en geven soms tips als: “je kunt hem ook net iets korter maken”, want vintageshoppen vraagt soms net dat beetje extra creativiteit.
Vrolijke prijzen
Voor de mooie prijsjes die je betaalt is een uurtje omzomen best de moeite waard. De gangbare prijs op deze evenementen is 15 euro per kilo. Wat voor mij resulteerde in zes jurkjes voor 25 euro. Als dát geen vrolijk Pasen is. Logischer wijs ligt de prijs wat hoger als je je tegoed doet aan de prachtige wollen of leren items die ze verkopen. Maar dan nog is het weegmomentje meestal een aangename verrassing.
In Maastricht vinden kilosales regelmatig plaats in de Brandweer. In de rest van het land organiseren The Vintage Rebel en Vintage per Kilo geregeld een verkoop. Zoek snel een event bij jou in de buurt, zodat je er het hele jaar op je paasbest uitziet.
Karima Bekraoui