Vandaag is niet alleen de start van de Kookboekenweek, maar ook de lancering van de bijzondere podcastserie De Smaak van Nederland – van spruitjes tot sushi die ik samen met de KB nationale bibliotheek maakte en waarin we in vijf podcasts met verschillende gasten de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur verkennen.
Wie aan Nederland in de jaren zeventig en tachtig denkt, ziet zo een bord met een stuk vlees en gekookte groenten en aardappelen voor zich. Of een gekookte bloemkool met een maïzenapapje eroverheen. Zo is het niet altijd geweest, of misschien was het ook in die jaren niet bij iedereen zo.
Want eten zegt niet alleen iets over wie je bent, waar je vandaan komt en hoe je omgeving is, het zegt ook iets over de sociale klasse waartoe je behoort. Dus vlees, groenten en aardappelen waren of leken dan wel de norm, de invloeden van andere keukens waren er al; in de economische bovenlaag van de samenleving, in restaurants en dankzij migranten die hun culinaire cultuur meenamen.
Radio Mangiare
Dat is niet iets van de laatste vijftig jaar. Wie in oude kookboeken duikt, zal verrast worden. Zo vertelt culinair historica Charlotte Kleyn in de eerste podcast over Het Hollands, of Neederlands kook-boek uit 1725 dat bol staat van de recepten met dadels, granaatappels, koriander en rozenwater. Nu ja, logisch toch, de VOC ging niet voor niks andere landen plunderen.
Vanavond is om 19:30 de aftrap bij de lieve dames van Radio Mangiare op radio 1 en vanaf vandaag kun je de podcastsserie op de site van de KB beluisteren.
De eerste aflevering staat in het teken van de geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur en die is altijd al divers geweest, legt Anna Rademakers, collectiespecialist van de KB nationale bibliotheek, uit. Zij schijnt samen met Charlotte een licht op de historie van het Nederlandse bord.
In podcast 2 legt kok en kookboekenauteur Vanja van der Leeden (onder andere van het prachtige Indorock) het verschil uit tussen de Indische en Indonesische keuken. De invloed daarvan op de Nederlandse eetcultuur is enorm. Vanja vertelt waarom ze de Indonesische keuken oneindig interessanter vindt en wat de Indische keuken verraadt over de Nederlandse geschiedenis.
Kookwedstrijd
Spraakwaterval en chefkok Alain Caron neemt ons in podcast nummer 3 mee naar de Franse keuken. Hij vertelt over de immense en voortdurende invloed van de Franse chefkok Auguste Escoffier en over zijn eigen culinaire avonturen in Frankrijk en Nederland.
Van Frankrijk gaan we naar het warmbloedige Suriname met sterrenchef Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof en het kookboek Spicy Chef. Over de gulle Surinaamse grond, de verschillende culturele gemeenschappen die het land rijk is en de culinaire tradities die ze meenamen van heinde en verre en waar hij zo graag mee werkt. Een gesprek over tradities, koken, soul food en aanstellerige YouTubers die zich chef wanen.
Met culinair recensent Hiske Versprille verkennen we als slot van de serie de hedendaagse Nederlandse eetcultuur met alle invloeden die nu zo gewoon zijn en die tot voor kort nog onvindbaar waren. Van Chinese restaurants en haar allereerste kookboek tot de heerlijkheid van Tunesische briq à l’oeuf.
Als je na het beluisteren van de podcasts zin hebt gekregen om de keuken in te duiken, kijk dan zeker even naar de kookwedstrijd die bij de podcastserie hoort. Kijk hier voor meer informatie en verzin een bijzonder recept met spruiten. Die spruit in de titel was er niet voor niks.
De podcastserie De Smaak van Nederland – van spruitjes tot sushi kun je hier beluisteren.
info[at]aichaqandisha.nl