Desserts en patisserie maken is een vak apart. Beroemde patissiers als Pierre Hermé en de Japanse Hidemo Sugino hebben naam gemaakt met hun vernieuwende creaties en toprestaurants onderscheiden zich met een patissier die zich ontfermt over de desserts: zo steunt Heston Blumenthal op James Petrie.
De beroemdste dessertmaker moet toch wel Jordi Roca zijn van het fabelachtige El Celler de Can Roca. De speelsheid en humor die hij verwerkt in zijn desserts maken van zijn zoetigheden een bijna geestverruimende ervaring. Overdrijf ik niet een beetje? Nee hoor.
Eerder schreven we over de geweldige Prêt-à-Portea in het Londense Berkely hotel waar ze heerlijke hapjes serveren geïnspireerd op ontwerpen van bekende couturiers. En nu is er Moderne Kunst Desserts van Caitlin Freeman dat inspeelt op de trend van multidisciplinaire vernieuwing: desserts geïnspireerd op moderne kunstwerken. Freeman is nu hoofdpatissier van de Blue Bottle Coffe Company en was eerst eigenaar van de beroemde patisserie Miette in San Francisco.
Twintig beroemde werken die je kunt eten, dat klinkt toch goed? Een Mondriaan cake, een Liechtensteintaart, een Andy Warhol gelei, en nog zeventien andere recepten voor heerlijke desserts waarvan het bijna te zonde is om je tanden erin te zetten.
Het resultaat is oogstrelend (en in het geval van de Avedon parfait een beetje eng) en zeer uitnodigend om misschien toch eens de stap te wagen; dankzij de zeer uitgebreide uitleg kun je thuis je eigen eetbare kunstwerk naar keuze maken. Maar ik zeg er meteen bij: sommige van de recepten zijn voor de gevorderde patissier en thuiskok. Taarten en desserts maken is echt wat anders dan een curry in elkaar draaien. Het vereist een secure werkwijze, maar dat mag de pret niet drukken. Moderne Kunst Desserts is een boek voor de liefhebber: of je nu graag zelf in de keuken staat of je liever vergaapt aan het heerlijks om bij weg te dromen. Een ideaal boek voor een ieder die nieuwe ideeën wil opdoen en zijn koekjes en taartjes naar een hoger plan wil trekken.
Koken was nog nooit zo’n uitdaging.
Moderne Kunst Desserts, Terra Lannoo, 24,95
hassnae[at]aichaqandisha.nl