Anna Jones: een nieuwe kijk op eten

Anna Jones is de vrolijke, energieke auteur van Een Nieuwe Kijk op Eten.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_01

Ooit begonnen als leerling in Jamie Oliver’s Fifteen in Londen, is ze nu de trotse auteur van haar eigen kookboek. De Nederlandse editie werd, heel toepasselijk, in de het Amsterdamse Fifteen gepresenteerd, onder het genot van een heerlijke lunch. Aicha Qandisha ging voor u proeven.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_14

Een vluchtige blik in het boek doet me het water in de mond lopen en gelukkig mogen we al snel aan tafel, waar we beginnen met knolselderijsoep met hazelnoten, stukjes appel en krokante salie. Een verrassende combinatie van smaken, wat typerend is voor Anna’s gerechten.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_04

Anna kondigt vervolgens de spaghetti met avocado en citroenrasp aan. Ze is in haar eigen woorden geobsedeerd door avocado en in het boek vind je ‘m op meerdere plekken terug.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_08

Tussendoor schuift Anna aan en vertelt over haar boek, haar passie voor smaken en textuur, en hoe ze zichzelf als chef opnieuw moest uitvinden toen ze zeven jaar geleden vegetarisch ging koken.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_07

Anna: ‘Toen ik vegetariĆ«r werd, keek iedereen me vreemd aan en moest ik mezelf steeds verantwoorden. Ik ging veel om met chefs en aan hen durfde ik bijna niet te vertellen dat ik geen vlees at. Gelukkig is er veel veranderd. Als ik nu vertel dat ik vegetarisch eet reageren mensen enthousiast, en komen met een verhaal over een recept dat ze laatst geprobeerd hebben.’

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_05

Een ontwikkeling die ik (bijna 10 jaar vegetariĆ«r) herken. In het gemiddelde restaurant is mijn keuze niet langer beperkt tot een salade geitenkaas en er zijn meer dan genoeg prachtige (semi-) vegetarische kookboeken. Een Nieuwe Kijk op Eten is een heerlijke aanvulling. De recepten worden begeleid door leuke verhalen. Er zijn een paar recepten zonder foto en hoewel we daar bij Aicha Qandisha normaal heel streng op zijn, wordt het in Een Nieuwe Kijk op Eten helemaal goed gemaakt met kleine verrassingen door het hele boek. In een recept dat wat meer tijd kost bijvoorbeeld: ‘neem even rust en drink een kop thee’.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_16

Er zijn inspirerende overzichten, zoals voor het maken van een fantastische salade en een lijst van welke soorten fruit, groente, maar ook kruiden, bij ieder seizoen horen. O, en niet te vergeten de uitgebreide selectie ontbijt-recepten, om in een handomdraai van iedere ochtend zondagochtend te maken.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_09

Tot slot, omdat volgens Anna een maaltijd altijd nooit beter kan worden afgesloten dan met chocolade, (zo 100% eens!) eindigt de lunch met een chocoladecake met zoute karamel.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_12

Na afloop race ik met het boek onder mijn arm naar huis, om snel iets uit te zoeken dat ik vanavond kan koken.

AnnaJones_FotoAnneliesVerhelst_03

Anna Jones, Een Nieuwe Kijk op Eten, Uitgeverij Fontaine, 29,95 kun je hier bestellen

Annelies Verhelst