Arabische twitterruzies

Ahlam

Twitter, we moesten het er maar eens over hebben.  Er is iets met dat medium waardoor mensen er alle decorum laten varen.  En niet alleen bij ons waar je de mentale aftakeling van menigeen live kunt volgen op je tijdlijn net als de pijnlijke ruzies tussen individuen en zelfs hele groepen – van die ruzies waar je je meteen vies van voelt en drie uur onder de douche gaat staan om je schoon te spoelen.

Ik beken, ik heb wel eens verzucht dat ze in de Arabische landen Twitter tenminste gebruikten voor inhoudelijke repliek en politiek en maatschappelijk debat. En dat doen Twittergebruikers ook echt: in de veiligheid van de anonimiteit, worden harde noten gekraakt, regimes aangevallen en taboes bij de hoorns gevat.

Maar Twitter is er natuurlijk ook voor de lol. En voor supersterren en diva’s een manier wat dichterbij hun fans te staan en de buzz rondom hen in stand te houden en dus plaatsen ze onschuldige foto’s van hun geweldige leven en retweeten ze complimenten van fans.

Het blijft echter Twitter, hè. Dus dat moet een keer fout gaan. En dat is ook al vaak gebeurd, want zelfs de Arabische etiquette is niet bestand tegen de donkere kant van het medium en daarom is het publiek regelmatig getuige van (breed uitgemeten, de roddeljournalistiek verschilt niets van de onze) Twitterruzies tussen de grote sterren die zich regelmatig laten gaan: subtiel, dan wel met twee gestrekte benen.

Zangeres Ahlam al Shamsi is een van de beruchtste Twitteraars die absoluut geen last heeft van enige remmingen. De Emiratese ster gaat regelmatig de confrontatie aan met haar criticasters, zelfs als de critici hooggeplaatst zijn. Zo vroeg ze onlangs aan haar volgers om suggesties voor haar nieuwe clip.

Een van de mensen die antwoordde, was de dochter van de oppermachtige miljardair en mediamagnaat Waleen bin Talal. ‘Een ezel’, sneerde het prinsesje. Voor de niet-ingewijden, ezels –de arme beesten- gelden als belediging in de Arabische cultuur. ‘Goed idee’, reageerde Ahlam, ‘heb je tijd?’

Een rel was geboren. Screenshots, een artikel, ‘duiding’ van de rel. Het was smullen voor de showbizredacties. Maar macht wreekt zich toch, want het artikel is verdwenen en de tweets ook. Ik had er graag naar gelinkt, maar er is geen spoor meer te vinden van het kleine opstootje dat meteen werd opgepikt en groter gemaakt dan wat gekat tussen twee rivalen.

Ahlam is  niet de enige die uit de bocht durft te vliegen. Veel van haar collega’s zijn al in online ruzies verzeild geraakt met al dan niet subtiele sneren over en weer. De concurrentie wordt nu niet alleen bestreden op het podium en via de hitlijsten, maar ook op Twitter waar je af en toe een glimp krijgt te zien van de echte persoon achter het opgepoetste imago.

Dat is niet altijd fraai, maar wel vaak heel vermakelijk. En soms ook troostend.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Arabische twitterruzies