Bizarre Foods

bizarre foods

Sinds enige tijd is er één televisieprogramma waar ik mijn ogen bij open kan houden. Vaak kijk ik er naar als ik klaar ben met werken en nog even mijn gedachten op nul wil zetten voor ik ga slapen. Het programma heet Bizarre Foods en is te zien op Travel Channel. Het wordt gepresenteerd door de (net iets te) goed geluimde New Yorker Andrew Zimmern.

Zimmern laat ons zien dat hij nergens bang voor is qua eten. Daarvoor reist hij de hele wereld af op zoek naar lokale specialiteiten. Zo zien we Andrew vol bravoure een handvol zijderupsen in zijn mond gooien om vervolgens hun krokante ruggengraatjes te roemen. Of een ei uitlepelen waarin een reeds tot wasdom gekomen kuiken zit. Gekookt uiteraard. Ook voor een stukje verse nageboorte van een net bevallen koe draait hij zijn hand niet om. ‘This is life you’re eating!’ zegt de eigenaar van de koe ontroerd. ‘I love this guy!’, zegt Zimmern met betraande ogen. Vervolgens proosten ze samen met een glaasje van de eerste melk die de koe na de bevalling produceert. Snel weggejat voor de ogen van het pasgeboren kalf.

Rücksichtlos
En zo reist Zimmern al etend van Thailand naar Marokko en van Nepal naar Mongolië. Manmoedig proeft hij alles dat hij vindt op markten en in voedselkraampjes en restaurants. Heel af en toe kokhalst hij maar bijna alles is ‘amazing’. Over gerechten waarin stukjes endeldarm verwerkt zegt hij vrolijk ‘That tastes a little bit poopy. But in a good way’. Hij is stoer. Altijd neemt hij een of twee happen van gerechten die de meesten van ons subiet van de hand zouden wijzen.

De laatste weken is er veel aandacht voor de voedselgewoonten in de Verenigde Staten. Het geeft een interessant inkijkje in wie nu precies wat eet in dat grote land. In the South bijvoorbeeld wordt alles rücksichtlos gefrituurd. Eekhoorn gevangen? Frye the bastard! Maar ook vis, eend, hert en chocolade wordt alleen gegeten als het in het frituurvet heeft gelegen. Een gewoon broodje kaas eten is er ook niet bij. Broodjes worden daar belegd met jus, uien, spek, een (gefrituurd) speenvarken en jus. Zimmern is dan ook geregeld in beeld terwijl het vet van zijn kind druipt.

Hip and happening
Aan de andere kant zien we ook een bijna overdreven aandacht voor ‘health food’. Dan zien we koks die alleen maar dingen vers uit de natuur willen voor dag en dag met hun schepnet zeewier uit de oceaan vissen. Daar worden ingewikkelde dingen mee gedaan met zuurstof en onbespoten water in keukens die iets weg hebben van een scheikunde laboratorium. Voor alle ingrediënten zijn speciale ‘adresjes’. De klanten van deze restaurants zijn hip and happening (en rijk). Andrew rolt voortdurend met zijn ogen en vindt alles ‘unbelievable’ en ‘amazing’.

Als je van eten houdt is het een aanstekelijk programma. Steeds weer ben je nieuwsgierig naar welke plek Zimmern gaat en wat hij daar gaat eten. Steevast sluit hij iedere aflevering af met de slogan ‘If you’re ever in (vul in)… If it looks good: Eat It!’

Probeer eens te kijken. I’m hooked.

Bizarre Foods is rond een uur of 12 te zien op Travel Channel
Andrew Zimmern kun je ook volgen op twitter @andrewzimmern

signatuur rebecca

rebecca[at]aichaqandisha.nl