Om de echte Boerenkaas te eren, werden afgelopen maandag de jaarlijkse Cum Laude Awards uitgereikt. Daar waren wij voor het eerst bij, dankzij de sympathieke Gerrit Jan Groothedde die de organisatie tipte.
Boerenkaas wordt nog op ambachtelijke wijze door de boer op de boerderij gemaakt. Ik nam deel aan de zogenaamde prominenten jury: in twee groepen moesten we ieder ongeveer twintig kazen proeven en beoordelen. Er waren in totaal 280 kazen ingestuurd, maar een technische commissie had al een voorselectie gemaakt, anders is het niet te doen.
Na een korte uitleg moesten we aan de slag. Niet door met elkaar te overleggen welke kazen we het lekkerst vonden, maar ieder individueel, proevend, peinzend en ten slotte met argumenten beoordelend welke kaas het beste was.
Nostalgisch
Er waren 22 categorieën en er passeerde van alles langs de papillen: overjarige boerenkaas, geitenkaas, komijnenkaas. Smakelijke kaas, kaas waar ik met tegenzin van bleef proeven om op zijn minst vast te stellen wat het was dat ik proefde en dat dan te omschrijven. Kaas met een onbestemde smaak, kaas met een vol, rijp aroma en kaas die opperste concentratie vroeg om er iets van mee te krijgen.
Het was een goede oefening in bewust proeven en een interessante ervaring om mee mee te maken en te observeren hoe mensen met formuliertjes in de hand in alle rust hapjes namen en letterlijk en figuurlijk kauwden op wat ze in hun mond hadden.
En het had ook wel iets nostalgisch. Als kind hadden we in ons dorp een kleine melkfabriek waar de lokale kaas werd gemaakt. Ik herinner me nog de schappen met kazen en het plakje dat we kregen om te proeven. Daar proefden we voor het eerst jonge en jong-belegen kaas. We kwamen er altijd tot die ophield te bestaan. Het is goed te weten dat de ambachtelijke traditie in stand wordt gehouden en geëerd wordt.
Hier kun je lezen wie er allemaal gewonnen hebben.
info[at]aichaqandisha.nl