De nieuwste editie van de kookboekenserie Delicious heeft als ondertitel Samen Koken en bevat weer een keur aan internationaal geïnspireerde hartige gerechten en zoete lekkernijen.
Zo staat er shakshouka in: een Maghrebijns en Midden-Oosters gerecht van gebakken ei in tomatensaus. Het bijzondere aan shakshouka is dat elk land er haar eigen variatie van heeft: de Marokkaanse shakshouka is anders dan de Tunesische en Algerijnse bijvoorbeeld. Het is een makkelijk gerecht met goedkope ingrediënten en daardoor ook heel volks. Little heeft er in haar versie gehaktballen bij gedaan, maar zelfbedacht is het niet, want Marokkaanse tajine van gehakt, wordt ook met tomatensaus en gebakken ei gemaakt.
Maar niks ernstigs, haar aanpak is net weer anders en bovendien is dit wat koken is: altijd weer variëren met ingrediënten waardoor smaken en texturen steeds weer verschillen.
Huiskok
Wie nieuwe ideeën wil opdoen, kan zijn hart ophalen met dit boek. Voor iedere eter staat er wel wat in, mooi geïllustreerd en met een duidelijke uitleg.
Ieder gerecht krijgt twee pagina’s: een pagina voor de foto en eentje voor de ingrediënten en bereidingswijze, met daarbij de tijd dat elk gerecht vereist, plus, en dat is heel handig, uitleg waar je bepaalde producten kunt vinden voor de minder wereldwijze huiskok.
Tussen de gerechten door, vind je heel handige basisrecepten zoals ingemaakte citroenen, uienmarmelade en thaise groene currypasta. Ideaal voor mensen die liever geen kant-en-klare prutjes kopen, maar liever zelf alles maken. Dan weet je zeker wat er allemaal in zit.
Cadeau
Je krijgt er honger van en zin om snel de keuken in te duiken en ‘de lekkerste friet ooit’ te maken, mango-tomatencurry, bietenburgers voor de vega-dagen, frambozensemifreddo met pistachenoten en rozen of dan toch de karameltaartjes met gezouten macadamianoten. En dat is maar een heel kleine greep uit de 140 recepten waar je van gaat watertanden.
Voor wie niet kan kiezen, is er aan het eind, vlak voor de index nog een aantal thematisch opgestelde menu-voorstellen.
Een ideaal boek om cadeau te doen of jezelf eens mee te verwennen. Probeer het maar eens uit: variëren in koken, steeds nieuwe gerechten uitproberen, brengt het plezier in koken en eten echt weer terug.
Delicious, Samen Koken, Uitgeverij Fontaine, 24,95
hassnae[at]aichaqandisha.nl